Financial Times a recreat din declarațiile publice ale lui Donald Trump și ale vicepreședintelui nominalizat al acestuia, JD Vance, modul în care va arăta programul economic “Maganomics” (de la MAGA – Make America Great Again) al celor doi. Prima observație este că acesta nu mai are nimic în comun cu “conservatorismul de piață liberă” din epocile Reagan și Bush (denumit uneori Neocon), la un soi de populism economic care “va avea un impact uriaș asupra tuturor, de la comerțul global, inclusiv cu aliații Americii, și până la modul de impozitare al corporațiilor”.

“Disprețul lui Trump față de comerțul global a devenit și mai pronunțat de când a plecat de la Casa Albă și este împărtășit și de Vance. Fostul președinte propune un tarif major de 10% pentru toate importurile, plus o taxă de 60% pentru mărfurile din China. Tensiunile comerciale cu aliații europeni și asiatici, posibil chiar cu Canada, vor izbucni din nou, cred analiştii. Trump dorește, de asemenea, un dolar mai slab pentru a ajuta la stimularea exporturilor, ceea ce ar putea genera fricțiuni în politica valutară cu partenerii comerciali ai SUA”, arată Financial Times.

Încă din timpul primului său mandat, Trump a deschis războaie comerciale, dar într-un mod neregulat, alternând amenințările și măsurile punitive cu eforturile de a negocia acorduri bilaterale, inclusiv cu China. Aceste lucruri au avut consecințe interne, asupra economiei americane, pe care le-a gestionat prin subvenții, inclusiv pentru fermieri precum cei din Wisconsin – statul cheie care găzduiește în aceste zile Convenția Republicană.

FT mai observă că Partidul Republican este acum mult mai aliniat cu opiniile anti-globaliste (izolaționiste) ale lui Trump și i-a îmbrățișat și planurile de a reprima imigrația, chiar dacă firmele americane riscă astfel un impact dublu – pierderea piețelor externe, dar și a forței de muncă, deloc neglijabilă, constituită de lucrătorii imigranți.

Trump dorește să reducă însă impozitul pe profit și să permanentizeze o reducere fiscală acordată în 2017, care ar expira anul viitor. Vance și-a exprimat îndoielile cu privire la unele dintre reducerile de taxe.

Dar cel mai mare semn de întrebare, în cazul în care Donald Trump redevine președintele SUA, este ce se va întâmpla cu planul de relansare a economiei al Administrației Biden. Denumit Legea pentru Reducerea Inflației (IRA – Inflation Reduction Act) acesta a fost aprobat în 2022 și implică subvenții de aproape 900 de miliarde de dolari, din care 780 de miliarde pentru schimbarea paradigmei energetice și reducerea poluării care determină schimbarea climei.

Măsurile, în special cele pentru energie curată, au fost criticate de republicani, dar deja multe dintre statele americane deja beneficiază de locurile de muncă create de acest plan, care în esență este unul de reindustrializare, pe alte baze. FT arată că republicanii nici nu au votat acest plan, nici nu l-au agreat, dar mulți dintre alegătorii lor deja beneficiază de el.

“Dereglementarea este de ani de zile o mantră republicană. În unele sectoare, cum ar fi energia și clima, o nouă administrație Trump ar putea încerca rapid să anuleze măsurile antipoluare și anti-emisii, promovând în același timp producția de combustibili fosili”, mai arată analiza FT.

Analiza integrală pe Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday