Mandatul a fost emis de un tribunal din Moscova, care a decis că, dacă va fi prinsă pe teritoriul Rusiei, Iulia Navalnaia ar executa două luni de detenție, pe motiv că a participat la “manifestații extremiste”. În Rusia, eticheta de ”extremist” este aplicată în mod obișnuit grupurilor civice dizidente sau independente de către tribunale, care îndeplinesc de obicei dorințele Kremlinului în cazurile politice.

După emiterea mandatului, Iulia Navalnaia a reacționat pe Twitter/X și le-a cerut susținătorilor săi să nu fie distrași de ordinul judecătoresc emis pe numele ei, ci să se concentreze pe campania împotriva lui Putin: “Când scrieți despre asta, vă rugăm să nu uitați să scrieți principalul lucru: Vladimir Putin este un criminal și un criminal de război. Locul lui este în închisoare și nu undeva în Haga, într-o celulă confortabilă cu televizor, ci în Rusia – în aceeași colonie (penală) și aceeași celulă de 2 pe 3 metri în care l-a ucis pe Alexei”. De la moartea lui Alexei Navalnîi, aceasta locuiește într-o locație nedezvăluită în afara Rusiei, împreună cu cei doi copii ai cuplului.

Reamintim că în luna februarie, Alexei Navalnîi, cel mai important lider al opoziției din Rusia din ultimul deceniu, a murit în închisoare.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday