Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a constatat că au existat 130 de cazuri de febră Denga înregistrate la nivelul UE anul trecut, comparativ cu doar 71 de cazuri în perioada 2010 – 2021. Febra Denga este o boală infecțioasă, care se transmite la oameni prin înțepătura țânțarilor, iar în cele mai multe cazuri este asimptomatică. Dacă sunt simptome, boala se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, greață și erupții cutanate. 

Între 2010 și 2017, s-au înregistrat până la trei focare pe an, după care cinci focare în 2018, șapte focare în 2020 și zece focare în 2022. În 2023 au fost înregistrate 16 focare – opt în Franța, patru în Italia și două în Spania. În primele luni din 2024, mai multe țări au raportat creșteri substanțiale ale numărului de cazuri de Denga, sugerând că până la sfârșitul anului cifrele ar putea crește. 

Aedes albopictus (țânţar tigru asiatic) este cunoscut pentru transmiterea virusurilor Denga, Chikungunya și Zika, și se răspândește tot mai mult spre Nordul, Estul și Vestul Europei, iar în prezent are populații solide în 13 țări. Este cunoscut faptul că acesta este des întâlnit în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania și a început să apară și în Belgia, Cipru, Cehia, Olanda și Slovacia.

De asemenea, au existat 713 cazuri dobândite la nivel local de virusul West Nile, care se transmite în același mod ca Denga, și 67 de decese, în nouă țări din UE, în 2023. Deși numărul a fost mai mic decât în anul precedent (1.133 de cazuri), ECDC este îngrijorat de circulația geografică a virusului și de prezența acestuia în regiuni în care infecțiile nu au mai fost observate până acum. Specialiștii ECDC avertizează că aceste fenomene sunt determinate de schimbările climatice care au creat condiții favorabile pentru țânțarii care poartă aceste virusuri. 

Surse: ECDC, Politico

Foto: Tacio Philip Sansonovski | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday