Studiul, realizat de specialiști de la University College London și publicat în PLOS Mental Health, a analizat și revizuit alte 12 cercetări anterioare, la care au participat sute de tineri între 10 și 19 ani, diagnosticați oficial cu o formă de dependență de internet. Această dependență este definită de cercetători ca fiind “incapacitatea unei persoane de a rezista impulsului de a utiliza internetul, ceea ce are efecte negative asupra bunăstării psihologice, precum și asupra vieții sociale și profesionale. Simptomele sunt legate de modificarea dispoziției, scăderea toleranței față de ceilalți, impulsivitatea și prezența constantă a stării de conflict”.

Concret, studiul concluzionează că tinerii afectați ar putea, de exemplu, să întâmpine dificultăți în menținerea relațiilor și activităților sociale, să evite contactul cu alți oameni pentru a petrece mai mult timp online și să experimenteze tulburări alimentare și de somn. Rezultatele arată că, printre altele, tinerii suferă de modificări evidente ale chimiei creierului, care ar putea conduce la dependențe suplimentare, modificări negative ale comportamentului, ale capacității intelectuale, precum și la efecte asupra sănătății mintale și a coordonării fizice. 

Oamenii de știință au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (IRMf, tehnică avansată care măsoară și cartografiază activitatea cerebrală) pentru a examina modul în care interacționează regiunile creierului la persoanele dependente de rețele sociale și internet. Cercetătorii au constatat astfel că efectele au fost evidente în mai multe rețele neuronale din creierul tinerilor și că există o activitate crescută în anumite părți ale creierului, atunci când participanții erau în repaus și când ar fi vrut să își verifice telefoanele. De asemenea, s-a observat o scădere generalizată a conectivității funcționale în zonele implicate în gândirea activă, memorie și luarea deciziilor.

“Adolescența este o etapă crucială de dezvoltare, în timpul căreia oamenii trec prin schimbări semnificative în ceea ce privește biologia și personalitatea lor […] Ca urmare, în această perioadă, creierul este deosebit de vulnerabil la impulsurile legate de dependența de internet, cum ar fi utilizarea compulsivă, dorința de a folosi mouse-ul sau tastatura și de a consuma mass-media”, a declarat autorul principal al studiului. Ca formă de ameliorare a simptomelor negative și adicției, cercetătorii sugerează tratamente precum psihoterapia sau terapia de familie. Ca forme de prevenție, autorii studiului propun limitarea timpului petrecut în fața ecranului. Aproximativ jumătate dintre adolescenții britanici se declară dependenți de rețelele de socializare, potrivit unui sondaj realizat în acest an în UK.

Sursă alternativă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday