Raportul a fost întocmit de think tank-ul din domeniul energiei, Ember, care a mai arătat că, între 2019 și 2023, capacitatea de generare de energie eoliană a crescut cu 31%, până la 219 gigawați. Totodată, capacitatea solară s-a dublat, până la 257 gigawați, ceea ce echivalează cu instalarea a 230 de mii de panouri solare în fiecare zi din cei patru ani.

Sarah Brown, director de programe pentru Europa la Ember, a declarat că “UE are acum, mai mult decât oricând, capacități pentru energia solară și eoliană, împingând producția de electricitate pe bază de cărbune și gaz la minime istorice. Uniunea se află în centrul unei schimbări istorice, permanente, de renunțare la dependența de combustibili fosili în producția de energie”.

În 2023, 44% din totalul de energie generată a provenit din surse regenerabile, față de 34% în 2019. Producția pe bază de combustibili fosili a scăzut, de la 39% la 32% în acest interval.

Comisia Europeană și-a propus ca, până în 2030, 45% din totalul energiei produse în UE să fie asigurat din surse de energie “verde”. Adoptarea unor legislații de mediu și climă mai ambițioase ar putea deveni mai dificilă, după alegerile europarlamentare. Sondajele de opinie sugerează că principalele grupuri pro-UE din jurul centrului scenei politice, cum sunt liberalii și verzii, vor pierde locuri în următorul legislativ.

Sursă: Reuters

Foto: Dreamstime Lovelyday12

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday