Alegerile de săptămâna viitoare pentru Parlamentul European (PE) nu vor fi doar o chestiune festivă pentru mainstreamul politic european, arată o analiză găzduită de Financial Times. Sondajele indică faptul că Partidul Popular European (centru-dreapta) va câștiga mai multe locuri și influență decât oricând, dar și partidele extremiste vor avea mai mulți deputați, în detrimentul liberalilor și verzilor, care vor pierde locuri în PE. Consecința va fi probabil o creștere a polarizării și fragmentării politice, cu consecințe importante (deși încă destul de neclare) asupra politicilor Uniunii Europene.

“Mulți din extrema dreaptă a Europei de astăzi au fost modelați de eșecul Brexit-ului. Sunt bântuiți de teama de a câștiga și de a fi forțați să își respecte promisiunile radicale, așa cum s-a întâmplat în UK. Ei rămân eurosceptici sau europesimiști, dar nu mai sunt în mod deschis anti-europeni. Și în ciuda discuțiilor recente dintre Marine Le Pen, liderul Adunării Naționale din Franța, și premierul italian de dreapta Giorgia Meloni, extrema dreaptă europeană nu mai este un bloc unificat. Expulzarea recentă a Alternativei pentru Germania (AfD) din grupul “Identitate și Democrație” din parlamentul european, declanșată chiar de Le Pen, este cel mai recent semn că e foarte greu să pui sub același acoperiș toți radicalii de dreapta ai continentului”, mai arată analiza FT.

Spre deosebire de alegerile din 2019, influențate masiv de criza migrației din 2015-2016 care a alimentat o angoasă pe care au urcat partidele extremiste, în 2024 migrația joacă un alt rol ca temă politică. Spre exemplu, în Italia, extrema dreaptă ajunsă la putere nu a reușit să micșoreze numărul migranților, dar ascensiunea sa a reușit să reducă angoasa populației legată de migranți. “Pe unde a reușit să ajungă la putere, extrema dreaptă a început să înțeleagă că Europa are de fapt nevoie de migranți dacă speră să-și păstreze competitivitatea economică. (…) S-ar putea ca extrema dreaptă să nu fie chiar atât de bună în a opri migranții, dar se pare că este mai eficientă decât liberalii în a ajuta alegătorii să digere realitatea demografică în schimbare a societăților europene”.

Anxietatea demografică este sentimentul predominant la dreapta, dar această anxietate nu mai este o simplă ostilitate față de străini, mai arată FT, ci are de-a face mai mult cu teama de consecințele economice și politice ale îmbătrânirii și scăderii populației europene.

Paradoxul central al acestor alegeri este, prin urmare, că migrația nu este o problemă de diviziune, așa cum era acum cinci sau zece ani. Mai degrabă decât politica de migrație, acordul ecologic european poate fi cel mai afectat de puterea în creștere a extremei drepte. Viitorul UE va fi structurat prin ciocnirea dintre două rebeliuni “de extincție” – una este revolta activiștilor pentru climă care sunt îngroziți că vom distruge viața pe Pământ, cealaltă este rebeliunea extremei drepte care se teme că eșecul de a face ceva urgent cu privire nu numai la migrație, dar și la fertilitate, va duce la sfârșitul modului de viață european. Ele diferă în aproape orice, cu excepția unui sentiment comun de urgență.

“Este ascensiunea dreptei o tendință structurală sau o reacție emoțională la mutarea banilor în interiorul UE? Va declanșa asta o mobilizare antiextremistă, așa cum s-a întâmplat în Germania împotriva AfD? Va funcționa strategia președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a se despărți de unele partide aflate mai la dreapta și de a fraterniza cu altele, așa cum fac creștin-democrații germani? Sau va intra Europa, somnambul, într-un scenariu mult mai întunecat?”

Analiza integrală pe Financial Times

Foto: Monikabaumbach | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday