Anunțul a fost făcut de reprezentanții Serviciului Național Medical (NHS) din UK, care au pornit primul program de acest fel din lume, prin intermediul căruia pacienții care s-au vindecat de cancer pot să își administreze vaccinul dezvoltat pentru a se asigura că boala nu va recidiva. Cei care doresc să primească vaccinul, trebuie să fie de acord cu prelevarea unei probe de sânge și a unei probe din țesutul canceros. Pe baza acestora, în doar câteva săptămâni, este creat vaccinul personalizat pentru fiecare pacient.

Cercetările privind vaccinul împotriva cancerului sunt încă într-un stadiu incipient. Totuși, studiile au arătat că acesta poate fi eficient în distrugerea celulelor canceroase rămase după operații și, de asemenea, poate reduce drastic riscul de revenire al bolii. 

NHS a recrutat zeci de pacienți pentru programul său, Cancer Vaccine Launch Pad, iar alte câteva mii urmează să fie înscriși în 30 de centre NHS din Marea Britanie. Primele studii se vor concentra pe cancerul colorectal, de piele, pulmonar, de vezică urinară, de pancreas și de rinichi, conform reprezentanților. Totuși, pe viitor, sunt așteptate astfel de studii și pentru alte forme ale bolii. 

Primul pacient al NHS care s-a alăturat studiilor din programul Cancer Vaccine Launch Pad este un lector universitar de la Universitatea Coventry, în vârstă de 55 de ani. Acesta a fost diagnosticat cu cancer colorectal și a trecut printr-o intervenție chirurgicală, în urma căreia i-a fost îndepărtă tumora și 30 cm din intestinul gros. După ședințele de chimioterapie, pacientul a primit vaccinul împotriva cancerului, făcut special pentru el, în urma analizării ADN-ului său și a tumorilor specifice tipului său de cancer. Cercetătorul care conduce cercetarea a declarat că este prea devreme pentru a confirma dacă pacientul a fost vindecat complet, dar este “foarte optimist”. 

Vaccinurile împotriva cancerului sunt concepute pentru a determina un răspuns imunitar al organismului, care să poată preveni revenirea bolii după o intervenție chirurgicală de îndepărtare a tumorilor. Mai exact, sistemul imunitar este stimulat să recunoască și să distrugă celulele canceroase rămase, iar apoi să le împiedice să apară din nou. Oficialii NHS au subliniat că vaccinurile testate în cadrul studiilor au ca scop să ajute pacienții cu diferite forme de cancer, iar, dacă sunt dezvoltate, cercetate și aprobate cu succes, ar putea deveni chiar parte a îngrijirii standard.

Surse: The Guardian, NHS England 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday