Texte medicale de pe vremea Egiptului Antic indică faptul că, încă de atunci, oamenii erau conștienți de existența bolii numite, astăzi, cancer. O nouă dovadă că egiptenii cu cunoștințe medicale ar fi încercat să trateze diferite tipuri de cancer, prin intervenții chirurgicale, este craniul unui bărbat în vârstă de 30-35 de ani, vechi de peste 4.000 de ani. Craniul prezintă leziuni osoase, care ar putea fi urme ale unor tumori maligne, dar și urme de tăieturi, care ar putea fi încercări de intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor sau pentru a face cercetări suplimentare, după moartea pacientului.

Craniul se află în colecția Laboratorului Duckworth de la Universitatea Cambridge din Regatul Unit, de la mijlocul secolului al XIX-lea, și a fost datat între 2686 î.Hr. și 2345 î.Hr. În ultima perioadă, acesta a fost analizat cu un microscop digital și supus unei tomografii micro-computerizate (CT), în urma cărora au fost detectate semne de tăietură în jurul tumorilor, semn că instrumente metalice au fost folosite pentru extirparea tumorilor.

“A fost prima dată când omenirea s-a confruntat chirurgical cu ceea ce noi, astăzi, numim cancer”, a spus autorul principal al studiului, dr. Edgard Camarós, profesor la departamentul de istorie la Universitatea din Santiago de Compostela din Coruña, Spania. Cercetarea a fost publicat, miercuri, în jurnalul științific Frontiers in Medicine.

Ceea ce nu a fost încă stabilit este dacă operația a avut loc când pacientul încă era în viață sau după decesul său. Dr. Camarós a evaluat că, “dacă acele semne de tăiere au fost făcute cu pacientul în viață, vorbim despre un fel de tratament direct legat de cancer. Dar dacă tăieturile au fost făcute postum, înseamnă că aceasta este o autopsie medicală făcută în legătură cu acel cancer”.

Textele medicale cuprinse în Papirusul Ebers și Papirusul Kahun au prezentat dovezi că medicina din Egiptul Antic era sofisticată, iar descoperirile de acum demonstrează că egiptenii nu apelau doar la remedii create din plante, și se bazau în mod direct pe practici chirurgicale, după cum a explicat dr. Ibrahem Badr, profesor asociat în cadrul departamentului de restaurarea și conservarea antichităților la Universitatea Misr din Egipt.

Oamenii de știință au găsit, de asemenea, leziuni de cancer pe suprafața unui al doilea craniu din colecția Duckworth. Acesta datează din perioada 664 î.Hr. – 343 î.Hr. și a aparținut unei femei care avea cel puțin 50 de ani. Echipa a identificat trei leziuni în zone în care tumorile maligne au deteriorat osul și fracturi vindecate într-o perioadă îndelungată, în urma unor intervenții pentru răni la cap, dar nelegate de tratarea cancerului.

Descoperirile îi ajută pe cercetători să înțeleagă mai multe atât despre medicina egiptenilor antici, despre cât de răspândit era cancerul în acea perioadă și despre nivelul la care boala era înțeleasă. Percepția egiptenilor antici despre cancer se centra în jurul tumorilor vizibile pe care le producea boala. Cea mai timpurie observație cunoscută apare într-un text medical egiptean antic, care datează din jurul anilor 3000 î.Hr. – 2500 î.Hr. Acest text conține 48 de studii de caz care acoperă diverse afecțiuni, inclusiv o descriere a cancerului de sân.

Sursă alternativă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday