Cercetătorii de la National Park Service, Universitatea California și US Geological Survey au efectuat teste în 75 de locații de pe cursurile de apă din lanțul montan Brooks Range, din statul american Alaska. Echipa a descoperit că râurile și pâraiele din zonă au căpătat o culoare portocalie și au devenit tulburi în ultimii cinci – zece ani, din cauza metalelor precum fierul, zincul, cuprul, nichelul sau plumbul, care au ajuns în apă după dezghețarea permafrostului (solurile de până la 15 metri adâncime, care de obicei sunt înghețate pe tot parcursul anului). 

În baza cercetărilor de până acum, era cunoscut că Arctica se încălzește de patru ori mai repede decât restul lumii. Un reprezentant al Universității din California a declarat, acum, că schimbările climatice au accelerat dezghețarea solului.

În actualul demers științific, publicat în jurnalul “Communications: Earth & Environment”, au fost folosite imagini din satelit pentru a determina când a avut loc schimbarea culorii la diferite râuri și pâraie. Fenomenul a fost asociat cu “declinul dramatic” al vieții acvatice, ceea ce ridică îngrijorări pentru comunitățile care pescuiesc pe aceste cursuri de apă.

Alaska nu este singurul stat care se confruntă cu colorarea râurilor. Un studiu publicat luna trecută a constatat că există o creștere a concentrațiilor de metal în 22 de cursuri de apă din munți, în statul Colorado, în ultimii 30 de ani. 

Sursă: CNN

Foto: Serviciul Geologic al Statelor Unite

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday