Președintele ucrainean se așteaptă la noi acțiuni ofensive ale rușilor la nord de Harkov, posibil și în regiunea Sumî, iar ISW confirmă că imagini din satelit sugerează o intensificare a activității militare din zonă, care ar putea sugera deschiderea unei noi axe de atac. De altfel, chiar oficialii militari ucraineni arată că aceste acțiuni, așa cum este și ofensiva deschisă pe 10 mai spre orașul Harkov, au rostul de a forța Armata Ucraineană să își întindă forțele pe o lungime cât mai mare a frontului, fie pentru a retrage resurse din Donbas, fie pentru a crea puncte vulnerabile prin care rușii vor deschide ulterior alte operațiuni de străpungere a frontului.

Între timp, forțele ruse avansează (într-un pas limitat, dar avansează) atât în regiunea Luhansk, dar mai ales în regiunea Donețk, la NV de Avdiivka. Sunt confirmate operațiuni de încercuire treptată a orașului Ceasiv Yar, de lângă Bakhmut, dar Zelenski spune că situația operațională cea mai dificilă este acum spre Pokrovsk. Aflat la vest de Avdiivka (NV de Donețk), orașul se află la întretăierea mai multor căi de comunicație critice pentru aprovizionarea frontului de către Armata Ucraineană.

În această săptămână, țările NATO se vor întâlni la Praga pentru a discuta un plan, anunțat de secretarul general, Jens Stoltenberg, de a angaja o sumă masivă, de 100 de miliarde de euro, în sprijinul Ucrainei. Politico arată că Stoltenberg a pregătit un plan pentru situația în care Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, după alegerile americane din această toamnă, situație în care este de așteptat ca ajutorul SUA pentru Ucraina să înceteze. În același timp, publicația citează mai mulți diplomați est-europeni, care își exprimă rezervele față de capacitatea aliaților europeni din NATO de a strânge o sumă atât de mare. Totul depinde de Franța și Germania, țările cu cea mai puternică economie din UE, dar nu este exclus ca planul să fie eventual aprobat la summitul NATO din iulie, de la Washington, chiar pentru o sumă revizuită. Planul inițial, mai arată Politico, presupunea acordarea acestei sume într-o perioadă de cinci ani.

Surse: ISW, Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday