Premierul Norvegiei a fost primul care a anunțat data exactă la care va recunoaște Palestina, pe 28 mai. Acesta a argumentat că Banca Mondială a stabilit că Palestina a îndeplinit criteriile cheie pentru a funcționa ca stat independent încă din 2011, având instituții care pot funcționa în beneficiul populației palestiniene. “Norvegia va considera, prin urmare, Palestina un stat independent, cu toate drepturile și obligațiile pe care le implică”, a conchis acesta.

Deși nu este un stat membru al Uniunii Europene, Norvegia se aliniază în general majorității deciziilor care sunt luate în interiorul spațiului comunitar, explică Associated Press. De asemenea, și Spania a anunțat că va recunoaște statul palestinian tot pe 28 mai. Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a fost unul dintre liderii europeni care a criticat constant operațiunile Israelului din Gaza și a subliniat că soluția recunoașterii celor două state separate, Palestina și Israel, este singura care poate rezolva criza din Orientul Mijlociu.  

Ulterior și Irlanda a anunțat oficial recunoașterea Palestinei. “Astăzi Irlanda, Norvegia și Spania anunță că recunosc statul Palestina, iar fiecare dintre noi va întreprinde orice măsuri naționale sunt necesare pentru a pune în aplicare această decizie”, a declarat prim-ministrul irlandez Simon Harris.

Recent, ministrul de Externe israelian a declarat că decizia “ar duce la mai mult terorism, instabilitate în regiune și ar pune în pericol orice perspective de pace”. La scurt timp după ce reprezentanții celor trei țări au anunțat recunoașterea Palestinei, Israelul a transmis că își recheamă imediat ambasadorii din Irlanda și Norvegia. “Am solicitat rechemarea imediată a ambasadorilor Israelului pentru consultări în lumina deciziilor acestor țări de a recunoaște un stat palestinian. (…) Israelul nu va rămâne tăcut în fața celor care îi subminează suveranitatea și îi pun în pericol securitatea”, a scris ministrul israelian de Externe pe X.

The Guardian subliniază cu cele trei țări au fost printre cei mai duri critici ai operațiunilor militare ale Israelului în Gaza și au purtat negocieri cu alte state europene pentru a încheia o declarație prin care să recunoască existența Palestinei. Suedia a recunoscut Palestina în 2014, devenind primul din UE care a luat această decizie. Alte state din UE care au recunoscut Palestina, dar înainte să devină membre ale spațiului comunitar, sunt România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Slovacia, Ungaria, Malta și Polonia.

Populația palestiniană este împărțită între Palestina istorică și diaspora, în principal în țările arabe învecinate. Eforturile de a crea un stat palestinian în Cisiordania, pe malul Iordanului, și în Gaza, pe coasta mediteraneană, au fost zădărnicite de conflictul continuu cu Israelul. Palestinienii din Cisiordania și Ierusalimul de Est trăiesc sub ocupație israeliană din 1967. Economia este fragmentată și este supusă restricțiilor israeliene, în timp ce o mare parte a populației este dependentă de ajutoare alimentare. Conducerea politică palestiniană este profund divizată între partidul Fatah al lui Mahmoud Abbas din Cisiordania și militanții Hamas din Fâșia Gaza.

Surse: The Guardian, Sky News, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday