Banca Națională a României și-a majorat prognoza privind inflația la finalul anului, de la 4,7% cât anticipa anterior la 4,9%. Banca a transmis încă de luni, de la ședința de politică monetară, că indicatorul va scădea într-un ritm mai lent decât în anul trecut și pe o traiectorie mai ridicată.

Marți, Institutul român de Statistică a informat că inflația în luna aprilie a scăzut sub 6%, pentru prima dată în trei ani, dar pe fondul unui efect al scumpirilor de la începutul anului trecut.

Separat, Comisia Europeană a prezentat prognozele de primăvară privind creșterea economiilor europene, în care anticipează o majorare cu 3,3% a PIB-ului României în 2024: “Inflația mai scăzută, creșterea veniturilor reale disponibile și relaxarea condițiilor financiare vor sprijini, în continuare, consumul privat, care va rămâne puternic. Investițiile finanțate de UE în infrastructura publică ar trebui să continue într-un ritm alert”.

În privința inflației, Comisia se așteaptă ca aceasta să scadă, dar treptat, și arată că majorarea salariilor și pensiilor pun presiuni în sensul majorării prețurilor și menținerii inflației de bază (care exclude prețurile la alimente și energie). Executivul european preconizează că inflația de bază va scădea la 5,9% la final de 2024 și la 4% la final de 2025.

Deficitul public ar urma să crească până la 6,9% din PIB în 2024, pe fondul unei majorări rapide a cheltuielilor publice sau a salariilor din sectorul public. Recalcularea pensiilor, în contextul reformei desfășurate de guvern, va avea un impact încă din acest an. În 2025, Comisia anticipează că deficitul va rămâne stabil la 7% din PIB, în baza unor politici bugetare și fiscale neschimbate. Previziunile nu țin cont de veniturile care ar putea fi generate de pe urma schimbărilor privind impozitarea microîntreprinderilor și de pe urma reformei fiscale generale, cuprinse în PNRR, dar care nu au fost încă finalizate. 

În cele din urmă, instituția prognozează că datoria publică să fie de 51% la final de 2024 și să crească până la 54% din PIB, anul viitor: “Riscurile privind perspectivele bugetare înclină către deficite mai mari, în special în 2024, când cheltuielile preelectorale suplimentare ar putea alimenta creșterile”.

În această dimineață, Institutul român de Statistică a arătat că economia României a crescut cu 0,5% în primul trimestru al anului și a evitat intrarea în recesiune. 

Sursă: Comunicatul Comisiei Europene, Comunicatul BNR

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday