În raportul pentru Europa pe 2024 “Lancet Countdown on Health and Climate Change”, prestigioasa publicație științifică arată că efectele încălzirii globale își fac deja simțit impactul asupra oamenilor, numărul deceselor cauzate direct sau indirect de acestea fiind acum anual de 68 de persoane la o sută de mii (0,68%) față de 50,8 persoane decedate dintr-o sută de mii pe an, în ultimele două decenii. 

Sunt luate în calcul atât canicula, inundațiile și incendiile de vegetație, dar modificările sezonalității vegetației precum și deplasările habitatelor animale, inclusiv pentru țânțari și căpușe.

Sezonul polenului începe mai devreme și devine mai lung. Polenul alergen este afectat de condițiile meteorologice, iar schimbările climatice duc la modificări ale perioadelor de înflorire a plantelor, ceea ce afectează persoanele care suferă de alergii. 

Schimbările climatice modifică deja comportamentul speciilor animale, iar interacțiunea acestora cu noi specii aduce noi virusuri, paraziți și microbi, pe măsură ce o parte a insectelor, spre exemplu se deplasează de la sud spre nord, din cauza temperaturilor foarte mari din Mediterane, în timpul verii. În raport se arată că bacteria Vibrio și căpușele, care pot răspândi boala Lyme sau encefalită, s-au înmulțit în Europa. Vibrio este o infecție bacteriană care se dezvoltă în apele calde ale mării, iar oamenii se pot infecta dacă intră în contact cu apa și au răni deschise sau prin consumul de stridii și alte crustacee infectate.

Conform raportului, sudul Europei este mai afectată de afecțiuni legate de caniculă, incendii, secetă și probleme alimentare. Anul 2023 a înregistrat un număr record de zile de “stres termic extrem”, cu temperaturi resimțite de peste 46 de grade Celsius, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În 2022, peste 70 de mii de oameni, din Europa, au murit pe timpul verii, din cauza valurilor de caniculă.

Chiar și activitatea fizică a oamenilor este expusă pericolelor cauzate de încălzire, prin creșterea numărului de “ore de risc” din timpul zilei. Comparând perioada 2012-2022 cu perioada 1990-2000, media anuală a orelor de risc pe persoană pentru activități de intensitate medie, care se încadrează în afara celor mai calde patru ore ale zilei, a crescut cu 107% în Europa de Est, cu 382% în Europa de Nord, cu 94% în Europa de Sud și cu 101% în Europa de Vest. 

Sursă: The Telegraph 

Foto: Vlad Georgescu | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday