Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a hotărât, la ședința din 13 mai:

  • menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an;
  • menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

În privința inflației, BNR arată că a scăzut în martie la 6,6%, de la 7,2% în februarie, în principal ca urmare a încetinirii creșterii prețurilor la alimente. Ținta băncii este o inflație de 2,5% ±1 punct procentual.

“Prognoza actualizată relevă perspectiva continuării descreșterii ratei anuale a inflației de-a lungul următoarelor opt trimestre într-un ritm mult încetinit față de 2023 și pe o traiectorie ceva mai ridicată pe termen scurt decât cea evidențiată în proiecția precedentă. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să se situeze în decembrie 2024 peste valoarea previzionată anterior și să coboare doar marginal în interiorul intervalului țintei la finele orizontului prognozei (martie 2026)”, potrivit comunicatului de presă emis de Banca Națională

Instituția subliniază riscurile și incertitudinile generate de conduita politicii fiscale și de venituri, având în vedere execuția bugetară pe primele trei luni, dinamica salariilor din sectorul public și impactul noii legii a pensiilor. De asemenea, războiul din Ucraina, conflictul din Gaza și evoluția economiilor din Europa, în special economiei germane, sunt și ele surse de îngrijorare.

Economiștii au avut păreri împărțite privind posibilitatea ca BNR să opereze prima reducere a indicatorului-cheie. Dacă vineri, o parte din analiștii consultați de Economedia.ro au vorbit despre riscul ca inflația să crească din nou, pe fondul unui deficit bugetar record și a majorării pensiilor și salariilor, experții întrebați de Profit.ro au spus că se așteaptă la o scădere cu 0,25 de puncte procentuale, până la 6,75%.

La începutul lunii, Rezerva Federală americană a menținut dobânda de referință și a indicat că va opera o scădere când inflația va coborî la 2%. Președintele băncii a afirmat, săptămânile trecute, că va dura mai mult timp decât era de așteptat pentru a se întâmpla acest lucru. În aprilie, și BCE a menținut nivelul indicatorului, iar următoarea sa ședință va avea loc pe 6 iunie.

Următoarea ședință de politică monetară a BNR va avea loc pe 5 iulie. Un an și patru luni au trecut de când Banca Națională a majorat, ultima dată, dobânda de referință, adică în ianuarie 2023.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday