UDATE, ora 21.00. Armata Ucraineană anunță că a contraatacat în direcția Harkov, provocând “pierderi grele” ocupanților ruși, începând cu ora 17.00. “Unitățile noastre au împins înapoi inamicul și efectuează operațiuni de curățare la periferia de nord a așezării Vovceansk. Situația de-a lungul întregii linii a frontului este controlată de Forțele de Apărare. Soldații ucraineni provoacă, refac pozițiile de apărare și au succese tactice în unele zone. Pierderile totale ale inamicului sunt de 106 persoane, 25 de vehicule militare”, se arată în comunicatul Comandamentului Ucrainean. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente, deși pe rețelele de socializare au apărut imagini cu soldații ucraineni în Voceansk, dar autenticitatea acestora urmează a fi stabilită.

Marți seara, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a avertizat populația că sunt înregistrate activități ostile, în special bombardamente, dar și prezența unor unități rusești de sabotaj în regiunile Sumî și Cernihiv, în zona de nord a Ucrainei.

Tot azi, în regiunea Donețk, ucrainenii au doborât avion rusesc de atac la sol Suhoi Su-25. Sunt înregistrate lupte și pe frontul de sud, la Robotnîie.

Știrea, în forma inițială:

Rușii continuă să avanseze în direcția Harkov, deși ucrainenii spun că au știut de această ofensivă și că pierderile Armatei Ruse, numai ieri, au depășit 1.700 de oameni. ISW arată că Putin a pus un economist la conducerea Apărării inclusiv pentru pregătirea unei posibile confruntări cu NATO.

Principalele evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Rușii continuă să avanseze în direcția Harkov, dar pierd foarte mulți oameni, într-o ofensivă atipică, despre care ucrainenii susțin că este o diversiune.
  • Explozii, azi-noapte, în orașul rusesc de graniță Belgorod, aflat la 80 km de Harkov.
  • ISW consideră că interdicția occidentală de a folosi armele și munițiile furnizate Ucrainei împotriva unor ținte legitime de pe teritoriul Rusiei i-a dat acesteia posibilitatea să organizeze ofensiva de la Harkov.
  • Putin a numit la conducerea Ministerului rus al Apărării un economist, ceea ce, arată tot ISW, “reprezintă un pas semnificativ în direcția mobilizării economiei și a bazei industriale de apărare a Rusiei, nu numai pentru a sprijini războiul prelungit din Ucraina ci și, eventual, pentru a pregăti o viitoare confruntare cu NATO”.

Comandamentul ucrainean raportează, luni dimineața, că “rușii au succes tactic” în direcția Harkov, confirmând practic informațiile potrivit cărora, Armata Rusă a reușit să ocupe încă trei sate (acum sunt în total nouă) din regiunea Harkov. Aceștia acționează în grupuri mici, fără prea multă susținere a blindatelor, dar rapoarte neconfirmate arată că Rusia ar fi mobilizat până la 50 de mii de oameni, în special recruți, pentru această ofensivă, demarată vineri.

De partea cealaltă, Harkovul este apărat, de asemenea, de recruți mobilizați, dar serviciul de informații militare al Ucrainei (GUR) susține că a știut de pregătirea ofensivei ruse și că trupele sale speciale au fost trimise pentru respingerea acesteia.

Comandamentul Ucrainean mai raportează că Rusia ar fi pierdut în ultimele 24 de ore 1.740 de soldați (din care peste 100 numai în bătălia pentru satul Vovceansk din Harkov), plus 31 de tancuri și 42 de blindate.

În analiza sa zilnică, ISW arată că “eforturile ofensive rusești de a ocupa Vovceansk sunt în mare parte o consecință a politicii occidentale de a interzice forțelor ucrainene să folosească armamentul furnizat pentru a lovi ținte militare legitime de pe teritoriul Rusiei”. ISW mai arată că rușii par să încercuiască acest orășel pentru a tăia linii de comunicație terestre ucrainene, bombardând și podurile pentru a izola apărarea ucraineană a Vovceanskului de alte zone. Cucerirea sa ar permite Rusiei să își aducă artileria mai aproape de Harkov și să stabilească un punct avansat de aprovizionare cu combustibil și muniție pentru prima linie.

Despre schimbările politice de la Moscova, unde ministrul Apărării, Serghei Șoigu a fost înlocuit de economistul Andrei Belousov, ISW spune că reprezintă “un pas semnificativ făcut de Putin pentru mobilizarea economiei ruse și a bazei industriale de apărare pentru a sprijini un război prelungit în Ucraina și, eventual, pentru a se pregăti pentru o viitoare confruntare cu NATO”.

Belousov a fost aproape un deceniu ministru al Economiei și s-a implicat recent în gestionarea diferitelor proiecte de inovație militară, inclusiv în producția de drone. Ministerul Apărării a fost recent afectat de un scandal de corupție și inerție birocratică.

“Belousov are o reputație de tehnocrat eficient, iar surse din interior au susținut că are o relație pozitivă cu Putin. (…) Belousov nu are experiență militară și este economist de profesie – a fost ministru al Dezvoltării Economice, după o carieră în analiză și prognoză economică între 1981 și 2006. Mai multe surse ruse au susținut că numirea arată și că Putin are îngrijorări serioase cu privire la nivelurile de corupție și utilizarea abuzivă a fondurilor în cadrul armatei ruse”, mai arată ISW.

Încă nu este clar ce se va întâmpla cu Nikolai Patrușev, considerat până acum cel mai apropiat colaborator al lui Putin și, pe cale de consecință, al doilea cel mai puternic om din Rusia. El va fi înlocuit de Șoigu de la conducerea Consiliului de Securitate al federației. Pe lângă demiterea lui Patrușev, Putin i-a confirmat în funcții pe șefii serviciilor secrete, ceea ce, consideră ISW, arată cât de mult au contat aceștia nu numai pentru realegerea lui Putin pentru al cincilea mandat, dar și pentru menținerea stabilității regimului, în special după rebeliunea Grupului Wagner.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday