O analiză publicată de Politico pune conflictul juridic dintre Comisia Europeană și Biroul Procurorului European (EPPO) în contextul preluării de la justiția belgiană a investigației legate de negocierile dintre Ursula von der Leyen și Pfizer privind achizițiile de vaccin anti-covid.

Politico citează o scrisoare trimisă de Laura Codruța Kovesi, la începutul lunii aprilie, unor înalți funcționari europeni, în care șefa EPPO arată că instituția sa va rămâne fără mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient, în urma deciziei Comisiei de a-i reduce bugetul, în special sumele alocate pentru IT: “Decizia unilaterală de a înceta, de la 31 decembrie 2024, prestarea serviciilor menționate către EPPO pune parchetul independent al Uniunii în imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile și misiunea. Este de datoria Comisiei să se abțină de la orice măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivului din Tratatul EPPO de combatere a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii”, arată Kovesi în scrisoarea citată de Politico.

Pe 9 aprilie, Kovesi a lansat o așa-numită “procedură de soluționare amiabilă” cu Comisia, ultima fază legală înaintea deschiderii unui litigiu la Tribunalul UE, “un pas cu totul neobișnuit” – o instituție a UE să dea în judecată Comisia, mai arată Politico.

Furnizarea de servicii IT pentru EPPO de către Comisia Europeană reprezintă un serviciu cu un buget anual de aproximativ 5 milioane de euro, mai arată Politico. “Este posibil să fie mai mult un joc decât o reducere a bugetului IT. O instituție relativ nouă, EPPO este, de asemenea, una foarte importantă, deoarece procurorii săi sunt împuterniciți să conducă investigații transfrontaliere cu privire la una dintre cele mai mari amenințări la adresa UE: organizațiile infracționale care urmăresc banii UE”.

Anul trecut, EPPO a deschis peste 200 de investigații privind fraudele legate de Facilitatea de redresare și rezistență la nivelul UE (PNRR). De asemenea, procurorii europeni au preluat de la cei belgieni o anchetă privind achiziția de vaccinuri anti-Covid, dar nimeni nu a fost încă pus sub acuzare în legătură cu acest caz.

Comisia a negat orice încercare de a interveni în independența EPPO și a declarat că “a sprijinit constant activitățile EPPO și respinge ferm orice insinuare că decizia Comisiei în procedura bugetară are vreo legătură cu orice investigație a procurorilor europeni”.

Analiza integrală în Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday