Aurora boreală a putut fi observată în regiuni mai depărtate de Polul Nord, cum sunt România, țări din Europa Centrală (Cehia, Polonia, Germania), dar și în Marea Britanie și SUA, până în sudul statului Alabama și în nordul Californiei.

Pe rețelele sociale, au apărut fotografii și videoclipuri din diferite colțuri ale lumii, unde fenomenul s-a putut observa cu ochiul liber. În România, oamenii au postat imagini din București și localități din toate regiunile țării, mai exact din județele Iași, Prahova, Buzău, Tulcea, Bihor sau Cluj, dar și din Republica Moldova, de la Chișinău.

Potrivit Administrației Oceanice și Atmosferice din SUA (NOOA), furtuna geomagnetică ce provoacă aurora “este foarte probabil să persiste” pe tot parcursul weekendului. Administrația informează că cel mai bun moment pentru a vedea “Luminile Nordului” este la o oră sau două după miezul nopții.

“Evenimentul foarte rar, neobișnuit și cu potențial istoric”, este cauzat de un grup mare de pete solare, cu diametrul de 16 ori mai mare decât cel al Pământului, ce a provocat mai multe erupții solare, moderate și puternice, începând de miercuri dimineață, potrivit NOAA. Agenția a emis, vineri, o avertizare de furtună geomagnetică de gradul 4 din 5, prima alertă de acest fel din 2005. NOAA a subliniat că sistemele GPS, rețelele electrice sau cele de radio ar putea fi bruiate, chiar și după ce furtuna ia sfârșit.

Aurora boreală are loc atunci când particule încărcate se ciocnesc cu gazele care compun atmosfera Pământului, în jurul polilor magnetici. În emisfera nordică, cea mai mare parte a acestei activități are loc sub forma unei structuri ovale, cunoscută drept “Ovalul Auroral”, care acoperă latitudini cuprinse între 60 și 75 de grade. Atunci când exploziile solare sunt puternice, de obicei mai rar, fenomenul se extinde și poate fi observat mai la sud.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday