Reuters scrie că locuitorii din Rafah au raportat constant, vineri, explozii și lupte între militarii israelieni și luptătorii Hamas și din Jihadul Islamic, în estul și nord-estul teritoriului. Hamas susține că a creat o ambuscadă asupra mai multor tancuri israeliene lângă o moschee, semn că trupele IDF au pătruns la câțiva kilometri în interiorul Rafah, până la zona de periferie urbană.

Agențiile umanitare de sub umbrela ONU au avertizat că livrările de hrană, combustibil și alte ajutoare s-ar putea opri în câteva zile, pe fondul situației tensionate, și că stocurile sunt pe terminate. Un coordonator din cadrul UNICEF a declarat că, timp de cinci zile, nicio cantitate de combustibil nu a intrat în Fâșia Gaza și că “am ajuns să răzuim fundul butoaielor”.

Israelul a cerut civililor să plece din jumătatea de est a Rafah, ceea ce a determinat evacuarea a zeci de mii de oameni spre vestul sau nord-vestul teritoriului palestinian. Unii dintre aceștia sunt refugiați din alte părți ale Gazei, care se plâng că nu mai au unde să se ducă. Din acest motiv, mai multe țări, inclusiv SUA, au cerut Israelului să nu invadeze Rafah.

În ciuda acestor apeluri, Israelul a spus constant că nu poate câștiga războiul fără să atace Rafah, întrucât în zonă se ascund mii de luptători Hamas. În acest context, armata israeliană a raportat că forțele sale din estul Rafah au localizat mai multe tuneluri unde s-ar fi ascuns membri Hamas, ceea ce a determinat cabinetul de război să ordone continuarea operațiunilor în acest sens.

Insistențele autorităților israeliene de a continua luptele au creat ceea ce se consideră a fi cea mai mare ruptură care a existat până acum între Ierusalim și Washington, cel mai important aliat al Israelului. Miercuri, Joe Biden a avertizat că SUA vor opri livrările de muniții, dacă armata israeliană va desfășura o operațiune amplă în Rafah. Ca răspuns, joi, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Israel va continua războiul cu Hamas “chiar dacă este forțat să lupte singur”. 

Sursă: Reuters

Hartă: Associated Press

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday