În primul trimestru al anului 2024, economia Marii Britanii a ieșit din recesiunea în care a intrat în a doua jumătate a anului trecut. Oficiul Național de Statistică a transmis că PIB-ul a crescut cu 0,6% în perioada ianuarie-martie, înregistrând cea mai puternică expansiune din trimestrul al patrulea din 2021, când a crescut cu 1,5%.

Anunțul oferă un impuls pozitiv pentru prim-ministrul Rishi Sunak, înainte de alegeri. Opoziția a transmis că sunt puține motive de sărbătoare, iar laburiștii au spus că “nu este momentul ca miniștrii conservatori să facă o paradă a victoriei și să spună poporului britanic că nu a dus-o niciodată atât de bine“.

Anterior, economiștii consultați de Reuters prevedeau o creștere de 0,4% a economiei britanice în primul trimestru, după scăderea de 0,3% în ultimele luni din 2023. Banca Angliei, care a menținut joi ratele dobânzilor la cel mai mare nivel din ultimii 16 ani, prognozase, de asemenea, o creștere de 0,4%, urmată de o încetinire de 0,2% pentru al doilea trimestru. Lira sterlină s-a consolidat în raport cu dolarul american imediat după publicarea cifrelor.

Economia Marii Britanii a fost afectată de Brexit și de pandemia de coronavirus. La sfârșitul primului trimestru al anului 2024, economia țării era cu doar 1,7% mai mare decât nivelul de la sfârșitul anului 2019, iar dintre statele G7, doar cea a Germaniei mergea mai rău.

Surse alternative: Sky News, Reuters

Foto: Golden Shark Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday