“Mammoth” este a doua instalație comercială de captare directă a aerului deschisă de compania elvețiană Climeworks în Islanda și este de zece ori mai puternică decât prima, “Orca”, dată în funcțiune în 2021. Ambele “aspiră” aerul și separă dioxidul de carbon, folosind substanțe chimice. Dioxidul de carbon poate fi, apoi, depozitat în adâncul pământului, reutilizat sau transformat în produse solide, explică CNN. 

Climeworks intenționează să depoziteze dioxidul de carbon în subteran, unde acesta să se transforme în mod natural în rocă. La acest aspect, compania colaborează cu grupul islandez Carbfix, iar întreg procesul va fi alimentat cu energie geotermală. 

În condițiile în care concentrația de CO2 din atmosferă a atins un nivel record, anul trecut, iar planeta continuă să se încălzească, în comparație cu temperaturile medii dinainte de Revoluția Industrială, multe țări și companii s-au orientat către captarea directă a aerului (DAC). Totuși, tehnologia este criticată pentru costul ridicat, pentru consumul mare de energie și pentru faptul că nu și-a dovedit eficiența la scară mare.

Stuart Haszeldine, profesor specializat în procesele de captare și stocare a dioxidului de carbon la Universitatea din Edinburgh, a salutat “un pas important în lupta cu schimbările climatice”, dar a avertizat că instalațiile contribuie doar în mică parte la efortul general care trebuie făcut. Toate echipamentele de captare, disponibile la nivel mondial, pot să elimine doar 10 mii de tone pe an. Pentru atingerea actualelor obiective climatice, este necesară extragerea a 70 de milioane de tone pe an până în 2030. 

“Mammoth” are un design modular cu spațiu pentru 72 de containere colectoare (părți ale instalației care captează dioxidul de carbon din aer), dar în prezent sunt folosite doar 12. La capacitate maximă, adică cu toate cele 72 de unități, instalația va putea extrage 36 de mii de tone de CO2 pe an, o cantitatea care echivalează că noxele dintr-un an de la 7.800 de mașini pe benzină.

Deși Climeworks nu a precizat costul exact pentru fiecare tonă de dioxid de carbon extrasă, a indicat că “este mai aproape de o mie de dolari decât de o sută”. Costul de o sută de dolari pe tonă este văzut ca un standard care face tehnologia viabilă pe scară largă, explică CNN. Cofondatorul companiei susține că această bornă va putea fi atinsă în jurul anului 2050.

Sursă: CNN

Foto: climeworks.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday