Potrivit unui purtător de cuvânt al Armatei Ucrainene, citat de Ukrainska Pravda, rușii au pătruns în localitatea Krasnohorivka, la vest de Donețk, într-un asalt în grupuri mici, care a spart, pentru scurt timp, apărarea ucraineană. Ulterior, ucrainenii ar fi reușit să blocheze atacul ocupanților ruși, dar situația este destul de precară.

Totuși, principala direcție de atac pare a fi, mai la nord, spre Ceasiv Yar, oraș strategic despre care ucrainenii spun că rușii ar fi primit ordin să îl cucerească până astăzi, 9 Mai, când Rusia sărbătorește victoria în cel de-al Doilea Război Mondial. Căderea Ceasiv Yar ar periclita liniile de aprovizionare ucrainene și întreaga apărare a Donbasului, iar, în ultima zi, 26 de atacuri au fost înregistrate în această direcție. Totuși, potrivit surselor ucrainene, deși a avansat pe la nord și pe la sud, Armata Rusă încă nu a reușit să intre în oraș.

Potrivit Comandamentului Ucrainean, efortul Rusiei de a sparge apărarea ucraineană a costat-o pe aceasta peste 1.300 de morți și răniți și 45 de blindate, numai în ultimele 24 de ore. Aceste informații nu au putut fi verificate din surse independente.

În același timp, Ministerul rus al Apărării susține că, azi-noapte, ucrainenii au bombardat cu rachete și drone regiunile ruse de graniță Belgorod, Briansk și Kursk. Deși spune (ca de obicei) că ar fi interceptat toate țintele (15 rachete și șase drone), tot Ministerul rus al Apărării arată că cel puțin opt persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de 11 ani, “19 blocuri și două mașini fiind avariate de bombardamentul ucrainean”.

Ieri, Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege care permite mobilizarea voluntară a anumitor categorii de deținuți. Cu excepția trădătorilor, a ucigașilor, a violatorilor și a pedofililor, toți cei care mai au de executat mai puțin de trei ani din pedeapsă pot opta pentru mobilizarea pe front. Estimările arată că între 15 și 20 de mii de infractori ar putea beneficia de această lege, dar rămâne de văzut câți dintre ei vor dori să înfrunte Armata Rusă în schimbul unei amnistii.

Rusia a folosit deținuți pe front încă de la începutul conflictului, acordând amnistii indiferent de faptele și pedepsele acestora.

Surse: PravdaUA, ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday