Odată cu cea mai recentă versiune a AlphaFold, cercetătorii de la DeepMind și compania parteneră Isomorphic Labs au cartografiat comportamentul tuturor moleculelor vieții, inclusiv ADN-ul uman. În 2020, compania a făcut un progres semnificativ în biologia moleculară, folosind AI pentru a prezice cu succes comportamentul proteinelor microscopice.

Interacțiunile proteinelor (de la enzime cruciale pentru metabolismul uman, până la anticorpii care luptă împotriva bolilor infecțioase) cu alte molecule sunt cheia descoperirii și dezvoltării medicamentelor. Potrivit DeepMind, care și-a publicat miercuri rezultatele în revista științifică Nature, programul ar reduce timpul și banii necesari pentru a dezvolta tratamente pentru diverse afecțiuni grave.

Descoperirea promite să arunce o lumină nouă asupra mecanismelor biologice care stau la baza organismelor vii și să aducă descoperiri noi în tratamentele cu antibiotice și până la terapia cancerului. “Este o piatră de hotar mare pentru noi. Biologia este un sistem dinamic și trebuie să înțelegem cum proprietățile biologiei apar prin interacțiunile dintre diferite molecule“, a spus Demis Hassabis, directorul executiv al Google DeepMind.

AlphaFold3 a fost instruit pe o bază de date globală de structuri moleculare 3D. Programul remodelează în mod constant, până ajunge la cea mai precisă structură, modul în care proteinele interacționează cu alte proteine, ioni, fragmente de cod genetic și molecule mai mici, cum ar fi cele dezvoltate pentru medicamente. În teste, acuratețea sa a variat de la 62% la 76%.

Specialiștii consideră că AlphaFold3 poate fi utilizat pentru a dezvolta anticorpi pentru terapii împotriva cancerului. Dr. Nicole Wheeler, expert în microbiologie la Universitatea din Birmingham, a spus că AlphaFold 3 ar putea accelera semnificativ procesul de descoperire a medicamentelor, deoarece “producerea și testarea fizică a modelelor biologice reprezintă un blocaj mare în biotehnologie, în acest moment“.

Compania a anunțat, de asemenea, lansarea serverului AlphaFold, un instrument online gratuit pe care oamenii de știință îl pot folosi pentru a-și testa ipotezele înainte de a efectua teste în lumea reală. Din 2021, predicțiile AlphaFold au fost la liber pentru cercetători, ca parte a unei baze de date care conține peste 200 de milioane de structuri de proteine.

Surse alternative: blog.google, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday