Un raport realizat de Ember, un grup de experți din Marea Britanie, arată că anul trecut, 30,3% din producția de electricitate la nivel global a provenit din surse regenerabile, precum Soarele și vântul. Este o cantitate record, care depășește procentajul înregistrat în 2022, de 29,4%, semn că sursele regenerabile devin o alternativă din ce în ce mai bună la combustibilii fosili, subliniază Reuters. 

Conform raportului Ember, energia solară a generat o cantitate semnificativă de electricitate, mai mare față de anii anteriori. Această evoluție face să pară realist de implementat obiectivul de triplare, până în 2030, a capacității energiei regenerabile, stabilit anul trecut în cadrul COP28. “Creșterea capacității solare care a avut loc în cursul anului 2023 deblochează cu adevărat posibilitatea ca noi să putem ajunge la acest nivel de energie regenerabilă până în 2030 și la triplarea capacității care a fost promisă la COP28”, au detaliat experții Ember.

În raport se mai arată și că mai mult de jumătate din creșterile globale ale capacității solare și eoliene au fost înregistrate anul trecut în China. Producția totală de energie solară la nivel mondial a crescut cu 23,2%, iar cea eoliană cu 9,8%. UE se situează, însă, cu mult înaintea mediei mondiale, generând 44% din energia sa din surse regenerabile, pe măsură ce încearcă să își îndeplinească obiectivul de 72%, până în 2030. Expansiunea energiei solare și eoliene este mult mai rapidă în UE decât în restul lumii, iar blocul comunitar a contribuit cu 17% la creșterea globală anul trecut. 

Experții Ember estimează că o creștere continuă a producției de energie din surse regenerabile va genera o scădere a utilizării combustibili fosili cu 2% anul acesta. De asemenea, va duce producția totală de energie din combustibili fosili la sub 60% din producția globală de electricitate, pentru prima dată din anul 2000, când Ember a început monitorizările. 

Surse alternative: Reuters, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday