Procurorii DNA îl acuză pe Înaltpreasfințitul Teodosie (Petrescu Teodosie) de cumpărare de influență. Concret, acesta ar fi promis unui om de afaceri (preotul care a filmat cu camera ascunsă, martor în dosar) suma de 160 de mii de lei. Aceasta reprezenta 20% din 800 de mii de lei, pe care omul de afaceri urma să-i obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Acesta i-a spus lui Teodosie că poate obține aceste fonduri prin influența pe care o are asupra funcționarilor din cadrul Secretariatului.

Banii urmau să fie folosiți pentru lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului. Omul de afaceri urma să primească banii prin încheierea unui contract de consultanță fictiv cu Arhiepiscopia. La această discuție, mai informează DNA, a participat și un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, de asemenea cercetat în dosar.

Reamintim, în cadrul unei investigații Recorder, un preot a filmat cu camera ascunsă negocierile cu mai multe fețe bisericești, inclusiv cu ÎPS Teodosie, de la Constanța, privind acordarea unor “comisioane” ilegale de 20% din sume presupuse de la bugetul de stat pentru biserici. După ce Teodosie a fost pus sub urmărire, la finalul anului trecut, Patriarhia a reacționat: “Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday