Medicii de la Institutul Inimii din Cluj au explicat, într-o conferință de presă, afecțiunile actorului Florin Piersic (88 de ani) și motivele pentru care s-a decis transferul acestuia la Institutul Matei Balș din București. Medicul Adrian Molnar de la Cluj a recunoscut că infecția din corpul lui Florin Piersic “este severă pentru sănătatea lui, este gravă”, confirmând totodată că îi poate pune viața în pericol.

Pe 29 aprilie, actorul a fost operat pentru o infecție la un genunchi, la Spitalul Militar din Cluj-Napoca, iar apoi a fost mutat la Institutul Inimii din municipiu. Marți seară, la opt zile după intervenție, Florin Piersic a fost transferat la Institutul “Matei Balș” din București cu un avion al SMURD.

Medicii au informat că infecția de la genunchi s-a răspândit în corpul lui Florin Piersic, iar acesta are septicemie. Medicii au spus că, din cauza protezelor de la nivelul inimii și genunchiului, sunt menținute focare secundare de infecție, care nu pot fi tratate.

Principalele declarații:

  • Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui.
  • Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe. În acele zone, germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică.
  • Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă.
  • Concluzia noastră a fost foarte clară trebuie îndepărtate focarele secundare de infecţie, proteza de genunchi şi/sau sondele şi stimulatorul cardiac. Ambele ar trebui îndepărtate ca să poţi rezolva problema infecţiei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday