Acțiunea, la Curtea Federală de Apel din Washington, D.C., declanșează o bătălie juridică istorică, scrie CNN, în urma căreia va fi stabilit dacă preocupările SUA în materie de securitate prevalează prevederilor din Primul Amendament, referitoare la drepturile și libertățile oamenilor. 

TikTok are peste 170 de milioane de utilizatori în Statele Unite. ByteDance susține că, prin legea promulgată luna trecută de președinte, sunt reprimate drepturile americanilor la liberă exprimare și de liber acces la informații. Compania afirmă că “guvernul SUA a luat măsuri fără precedent de a desemna și interzice în mod expres aplicația. (…) Pentru prima dată în istorie, Congresul a promulgat o lege care supune o singură platformă de exprimare, cu un singur nume, unei interdicții permanente, la nivel național […] Acesta interzice fiecărui american să participe la o comunitate online unică, cu peste un miliard de persoane din întreaga lume”.

Procesul vine după ani de zile în care guvernul american a susținut că legăturile TikTok cu guvernul chinez reprezintă o amenințare pentru datele personale ale sutelor de milioane de utilizatori americani. TikTok a răspuns că nu a oferit niciodată acces la datele personale ale utilizatorilor, că informațiile americanilor sunt găzduite pe servere deținute de compania americană Oracle și că a alocat două miliarde de dolari pentru a pune în aplicare măsuri suplimentare de protecție.

Până acum, Washingtonul nu a prezentat public dovezi concrete că Beijingul a accesat datele personale ale utilizatorilor, scrie CNN, însă congresmenii au primit informări clasificate din partea serviciilor de informații, în spatele ușilor închise. 

Surse alternative: CNN, Reuters

Foto: Josefkubes | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday