“Nu au existat niciodată astfel de declarații oficiale. Oficial, spun cu toată responsabilitatea, nu au existat astfel de propuneri. Și neoficial. Nu a existat o astfel de propunere din partea ucrainenilor”, a subliniat Maia Sandu. “Întotdeauna am spus și vom continua să spunem că pentru noi rezolvarea conflictului transnistrean se face doar pe cale pașnică. Nu vom fi de acord cu soluții militare”, a adăugat președintele Republicii Moldova, care a menționat și că dorește reintegrarea Transnistriei în Moldova, înainte de aderarea la UE.

Declarațiile Maiei Sandu au fost făcute în cadrul unui interviu pe care l-a acordat bloggerului rus Iuri Dudi. Acesta a întrebat-o pe Maia Sandu dacă a existat vreodată, de când a început războiul din Ucraina, o ofertă venită din partea Kievului de “a închide problema cu Transnistria”. Întrebarea s-a bazat pe o serie de informații, răspândite inclusiv de numeroși propagandiști ruși, conform cărora Kievul ar fi transmis Chișinăului o ofertă de a trimite trupe ucrainene pentru ocuparea Transnistriei.

Întrebată despre o eventuală invazie din partea Rusiei, Maia Sandu a răspuns: “Noi vom face tot posibilul ca aceasta să nu se întâmple, inclusiv prin planul de integrare și securitate al UE. Noi avem armată și sector de apărare în care facem investiții, dar noi sperăm că în curând acest război se va termina și noi vom putea investi în economie, fără a fi nevoie să investim în securitate. Totuși dacă acest lucru se va întâmpla, ne vom apăra țara”.

Sursă alternativă: European Pravda

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday