Vorbind despre dotarea Marinei cu drone de mici dimensiuni, Bryan Clark, consilier al Marinei Militare în materie de ambarcațiuni autonome, estimează că aceasta are aproximativ 100 de drone mici, care pot fi folosite la suprafața oceanului și alte 100 de drone subacvatice, în timp ce China are o forță autonomă de dimensiuni similare, care însă se dezvoltă rapid. Flota a 5-a, care operează din Bahrain (în Orientul Mijlociu), testează nave fără pilot de trei ani. Dronele folosite au fost construite de firme private, inclusiv startup-uri.
Eficacitatea dronelor maritime a fost demonstrată în Marea Neagră, unde Ucraina a folosit ambarcațiuni de mici dimensiuni, controlate de la distanță, pentru a scufunda fregate și nave rusești de tonaj, începând de la sfârșitul lui 2022. În ultimele luni, rebelii houthi din Yemen au folosit astfel de ambarcațiuni împotriva navelor comerciale din Marea Roșie, însă fără succes, scrie Reuters.
Eric Pahon, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat pentru agenția de presă că instituția folosește informațiile adunate pe baza operațiunilor ucrainenilor, dar și a rebelilor houthi, pentru a contracara puterea navală în creștere a armatei chineze. În acest sens, adjunctul secretarului american al Apărării a anunțat, în august anul trecut, o inițiativă de desfășurare a sute de drone aeriene și maritime de mici dimensiuni, mai ieftin de produs, în decurs de un an și jumătate – doi ani.
Acest angajament public maschează ani de zile de ezitare din partea Marinei Americane de a construi flote fără echipaj, în ciuda avertismentelor că acestea reprezintă viitorul războiului pe mare, potrivit declarațiilor făcute de 12 persoane cu cunoștințe directe despre dronele navale americane, inclusiv ofițeri ai Marinei, oficiali de la Pentagon și directori ai companiilor producătoare de drone maritime.
Două persoane din cadrul Marinei și trei directori de companii au declarat că cea mai mare piedică a fost procesul de alocare bugetară al Pentagonului, care prioritizează proiectele navelor mari și a submarinelor, construite de producători care sunt colaboratori tradiționali ai guvernului american. “La un moment dat, te lovești de problema D.C., de faptul că există un complex industrial militar care are cei mai buni lobbyști și care știe exact cum circulă banii și cum funcționează contractele în cadrul Departamentului Apărării”, a declarat Philipp Stratmann, director executiv la Ocean Power Technologies (OPT), o firmă care furnizează Marinei Americane o dronă de suprafață (WAM-V).
Un purtător de cuvânt al Marinei a menționat că bugetul din acest an pentru achiziția de drone mici și mijlocii este de 172 de milioane de dolari și că acesta va scădea la 101,8 milioane în 2025. Reuters explică faptul că dronele maritime militare pot varia, de la bărci de viteză înarmate cu rachete, la submarine miniaturale de vânătoare de mine marine, și chiar bărci alimentate cu energie solară, echipate cu camere de spionaj și senzori subacvatici. Marina americană are și o problemă de personal – când a desfășurat drone maritime în misiuni de recunoaștere în ultimii ani, nu a avut întotdeauna suficienți operatori pentru operațiuni complexe.
Sursă: Reuters
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.