Kremlinul anunță că ambasadorul britanic a fost convocat de ministerul rus de Externe, luni după-amiază, în semn de protest după ce ministrul britanic David Cameron a declarat că Ucraina are dreptul de a folosi armele furnizate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei și că “este la latitudinea Kievului să facă sau nu acest lucru”.

“Ambasadorul a fost invitat să reflecteze asupra consecințelor catastrofale inevitabile ale unor astfel de pași ostili din partea Londrei și să respingă imediat declarațiile belicoase și provocatoare ale ministrului britanic de Externe în modul cel mai decisiv și lipsit de ambiguitate. Ambasadorul a fost avertizat că, drept răspuns la atacurile ucrainene asupra teritoriului rusesc cu arme britanice, ar putea fi vizate orice facilități și echipamente militare britanice, nu doar de pe teritoriul Ucrainei, ci și din străinătate”, a transmis ministerul rus de Externe.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a precizat, ulterior, că în cadrul întâlnirii, “ambasadorul britanic a reiterat sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina în fața agresiunii rusești neprovocate și a reafirmat poziția Marii Britanii cu privire la acordarea de sprijin Ucrainei.”

Tot luni, și ambasadorul francez a fost convocat la Moscova, însă Kremlinul nu a comunicat oficial un motiv pentru această decizie, ci a menționat doar “afirmațiile provocatoare ale oficialilor de la Paris”. Presa internațională scrie că motivul real ar putea fi cea mai recentă declarație a lui Macron, care a reluat ipoteza trimiterii de trupe în Ucraina, insistând că nu ar trebui exclusă, dacă Kievul o va solicita și dacă rușii vor străpunge liniile frontului.

Surse alternative: Sky News, Reuters

Foto: UK GOV

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday