UPDATE ora 09.00: Forțele militare israeliene (IDF) anunță că au preluat controlul asupra părții palestiniene a punctului de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt, un obiectiv strategic cheie și singura poartă de acces între Egipt și Gaza pentru ajutorul umanitar, și au publicat imagini (foto mai sus) din zona ocupată. “În acest moment, avem forțe speciale care scanează punctul de trecere. Asta vom face în următoarele ore. Operațiunea nu s-a încheiat și nu pot înainta un termen pentru încheierea acesteia”, a declarat marți dimineață un oficial militar israelian, citat de The Guardian.

IDF susține că a vizat punctul de trecere Rafah deoarece “existau informații care indicau că punctul de trecere Rafah din estul orașului Rafah era folosit în scopuri teroriste”. De asemenea, israelienii au mai adăugat că “aproximativ 20 de bărbați înarmați au fost uciși, iar trei ‘tuneluri semnificative’ au fost descoperite”, în timpul operațiunii. Purtătorul de cuvânt al autorității de frontieră din Gaza a confirmat marți prezența tancurilor israeliene la punctul de trecere Rafah, dar și că fluxul de ajutoare prin punctul de trecere a fost oprit.

Luni, 6 mai: 

UPDATE ora 23.00: Israelul a oferit un prim răspuns în legătură cu decizia Hamas de a accepta o propunere de încetare a focului înaintată de Egipt și Qatar. Cabinetul de război israelian a declarat că “propunerea este departe de cerințele necesare ale Israelului”, adăugând că IDF va continua operațiunile militare din Rafah. Israelul dorește ca astfel să pună presiune pe Hamas “pentru a elibera ostaticii și a-și atinge obiectivele de război”.

Cabinetul a transmis, de asemenea, că, totuși, o delegație va fi trimisă la Cairo pentru a media negocierile.

Totodată, BBC scrie că Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că ”efectuează în prezent lovituri împotriva țintelor teroriste ale Hamas în estul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza”.

UPDATE ora 20.30: Hamas a emis un comunicat în care a anunțat că liderul său i-a informat pe oficialii din Qatar și Egipt asupra deciziei sale. Cele două națiuni din Orientul Mijlociu au mediat luni de zile discuțiile dintre Israel și Hamas.

Până acum, nu a existat nicio reacție din partea Israelului. Totodată, detaliile acordului de încetare a focului nu au fost încă făcute publice. Anunțul Hamas a fost făcut după ce Israelul a sugerat că urmează să demareze o ofensivă care vizează Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, în cursul zilei de luni.

Mai mulți lideri de stat, inclusiv Rishi Sunak și Joe Biden, au avertizat în repetate rânduri Israelul împotriva unei ofensive asupra orașului Rafah.

UPDATE ora 13:40. James Elder, unul din purtătorii de cuvânt al Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (Unicef), a declarat că localitatea Khan Yunis, indicată de IDF ca punct pentru evacuarea palestinienilor, nu este o opțiune pentru că a fost transformată “în moloz”. Localitatea a fost vizată de un atac anterior al armatei israeliene, care s-a întins pe mai multe luni.

“Va fi un dezastru pentru civilii care trăiesc în Rafah, indiferent de orice plan umanitar”, a avertizat și Martin Griffith, șeful departamentului umanitar al ONU. Și directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății și-a exprimat îngrijorările cu privire la o operațiune militară la scară largă în oraș.

Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a transmis că membrii săi vor rămâne în Rafah, în ciuda apelului IDF de evacuare a peste o sută de mii de oameni. Agenția a afirmat că o ofensivă israeliană în Rafah ”ar însemna mai multă suferință și morți în rândul civililor. Consecințele ar fi devastatoare pentru 1,4 milioane de persoane. Noi nu plecăm. Vom rămâne aici cât de mult timp posibil și vom continua să oferim ajutor”.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a afirmat căeste necesară o acțiune militară în Rafah, în lipsa unei alternative”, invocând faptul că negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni sunt în impas. Declarația a fost făcute duminică seară, într-o discuție telefonică avută cu omologul american, Lloyd Austin. Acesta din urmă a insistat că orice operațiune militară trebuie să includă ”un plan credibil de evacuare a civililor palestinieni și de menținere a fluxului de ajutoare umanitare”.

Luni seară, președintele american Joe Biden îl va primi la Casa Albă pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Un diplomat iordanian a declarat că reuniunea va avea un caracter privat. Reuters notează că cei doi vor discuta despre perspectivele eliberării ostaticilor israelieni. Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în februarie.

Știrea în formă inițială. IDF (Armata Isrealiană) a transmis că efectuează o “operațiune cu anvergură limitată în partea de est a orașului Rafah“, care va afecta aproximativ 100 de mii de oameni, dar că nu este vorba despre o evacuare pe scară largă a orașului din sudul Fâșiei Gaza. Cere civililor să se deplaseze spre orașele vecine Khan Younis și Al Mawasi.

La șapte luni de la ofensiva împotriva Hamas, Israelul a spus că Rafah găzduiește mii de luptători ai grupării Hamas și că victoria este imposibilă fără cucerirea orașului. Dar cu peste un milion de palestinieni strămutați adăpostindu-se în Rafah, perspectiva unei operațiuni cu victime multiple îngrijorează puterile occidentale și Egiptul vecin.

Un purtător de cuvânt al armatei a spus că evacuarea are o anvergură limitată și se va produce treptat, după ce planurile vor fi aprobate de guvernul israelian. Operațiunea face parte din efortul de distrugere a Hamas, care “și-a demonstrat capacitatea de a lansa atacuri din oraș, ucigând trei soldați israelieni lângă punctul de trecere Kerem Shalom în cursul zilei de ieri“. Noaptea trecută, Israelul a efectuat lovituri aeriene în Rafah.

Cei trei soldați israelieni au fost uciși în apropierea unui puncte de trecere a frontierei folosit pentru a livra ajutoare în Gaza. Bilanțul provizoriu al atacului israelian de noaptea trecută în Rafah indică cel puțin 12 persoane ucise.

Știrea se actualizează pe măsură ce sunt disponibile noi informații.

Surse alternative: BBC, Reuters, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday