Consilierul pe probleme de securitate națională al Statelor Unite, Jake Sullivan, este de părere că Ucraina va încerca să lanseze o nouă contraofensivă, anul viitor, iar ajutorul militar de 61 de miliarde de dolari pe care SUA îl oferă Kievului va ajuta forțele ucrainene să împiedice Rusia să obțină câștiguri teritoriale suplimentare în acest an.

Jake Sullivan se așteaptă la ”avansuri rusești în perioada următoare”, în pofida noului pachet de finanțare, deoarece situația nu se poate schimba imediat. Sullivan crede însă că, odată cu noul ajutor de la Washington, Kievul va avea capacitatea de a ”ține linia” și de a rezista asaltului rusesc pe parcursul anului 2024. În ceea ce privește anul viitor, Sullivan a spus că Ucraina intenționează ”să avanseze pentru a recuceri teritoriul pe care rușii le-au luat”.

Comentariile actualului consilierul pe probleme de securitate națională al Statelor Unite indică clar viziunea pe care Administrația Biden o are asupra conflictului și evoluției acestuia, în cazul în care președintele Joe Biden va fi reales. Orice nouă ofensivă din 2025 a Ucrainei ar depinde de susținerea SUA. Însă, Donald Trump, fostul președinte și candidatul republican la alegerile din noiembrie, s-a declarat sceptic cu privire la ajutorul oferit Ucrainei și a promis că va încerca să pună capăt rapid conflictului.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday