ISW confirmă avansul trupelor ruse la nord-vest de Avdiivka, în noaptea de 3 spre 4 mai, “probabil ca urmare a deciziei ucrainene de a se retrage din zonă”, în ziua anterioară, și evaluează că “este posibil ca Armata Ucraineană să fi decis să dea la schimb spațiu pentru timp, în așteptarea ajutorului SUA, în săptămânile următoare – o decizie adecvată pentru o forță cu resurse insuficiente care riscă să fie depășită”, mai arată ISW.

Institutul mai consideră că, deși avansul trupelor ruse lângă Avdiivka este unul consistent, obiectivul lor final în acest sector de primă linie rămâne neclar. “Au angajat deja aproximativ o divizie (formată din patru brigăzi, ceea ce înseamnă între 15 mii și 20 de mii de oameni- n.r) și există informații potrivit cărora continuă să introducă forțe suplimentare în această zonă. Forțele ruse probabil vor continua să împingă către nord-vest de Avdiivka atâta timp cât există oportunități de a exploata situația tactică din zonă”, dar nu este clar dacă vor înainta către nord pentru a lua Ceasiv Yar, sau dacă vor conduce spre vest, către obiectivul lor operațional inițial.

Între timp, antiaeriana ucraineană pare a reveni treptat la eficiența pe care o avea înainte de a rămâne fără muniții. Sâmbătă noaptea, 23 din cele 24 de drone kamikaze rusești lansate asupra Ucrainei au fost interceptate, iar președintele Zelenski a informat că, tot în Donețk, un avion rusesc Suhoi Su-25  (pentru atac la sol) a fost doborât. Drona neinterceptată a lovit o zonă rezidențială din Harkov, oraș bombardat puternic de ruși în ultima perioadă.

Surse: ISW, PravdaUA

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday