Publicat în prestigioasa revista Lancet Planetary Health, studiul a determinat distribuția geografică a 209 de specii de șerpi veninoși, despre care se știe că sunt foarte periculoase pentru oameni, cu scopul de a înțelege unde vor putea aceste reptile să găsească condiții climatice favorabile în următorii 50 de ani, pe măsură ce temperaturile cresc la nivel global.

Astfel, studiul proiectează că cele mai multe specii de șerpi veninoși vor dispărea din regiunea Amazonului din America de Sud și din Africa de Sud. În schimb, regiunile din estul SUA, nordul Europei și sud-estul Asiei vor primi “un număr substanțial de specii de șerpi veninoși”. 

Vipera europeană și vipera cu corn (care se regăsesc și în România) își vor dubla suprafețele habitatelor, dar studiul nu anticipează că noi specii de șerpi veninoși vor apărea în țara noastră. Va intra în schimb o nouă specie în Bulgaria, în Belarus și în Țările Baltice, iar în Turcia vor apărea cel puțin alte două specii.

Vipera de Gabon, care trăiește în centrul și vestul Africii, o specie extrem de periculoasă, care poate ajunge la 1,5 metri, își va tripla habitatul. De altfel, studiul mai arată că cele mai predispuse de a întâmpina probleme pentru care nu sunt pregătite cu șerpii veninoși sunt în Africa și sud-estul Asiei – Nepal, Niger, Namibia, China și Myanmar.

Habitatele naturale ale șerpilor au fost deja afectate, atât de schimbările climatice cât și de agricultură. Totuși, pe terenurile agricole reptilele se pot adapta, pentru că cerealele atrag rozătoare, sursă de hrană pentru șerpi. 

Organizația Mondială a Sănătății estimează că între 1,8 și 2,7 milioane de oameni sunt mușcați de șerpi veninoși anual, iar circa 138.000 mor din această cauză. Alte 400.000 de persoane suferă amputări sau dizabilități permanente, în urma mușcăturii unor șerpi veninoși.

Sursa: Lancet Planetary Health

Foto: Wirestock | Petrsalinger | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday