Guvernul coreean a anunțat o represiune dură împotriva practicii comercianților de a micșora produsele ambalate pentru a le putea menține la același preț, practică cunoscută sub denumirea eneglezească “shrinkflation” (shrinkflație), care este în realitate o creștere mascată a prețurilor.

Comisia coreeană pentru protecția consumatorilor și comerț echitabil a anunțat că va fi considerată “tranzacție neloială” practica de a micșora produsele, menținând în același timp prețurile neschimbate, fără o informare corespunzătoare a clienților.

În conformitate cu noua reglementare, dacă producătorii de alimente procesate, inclusiv șuncă, brânză și tăiței sau bunuri de uz casnic, cum ar fi hârtie igienică, pasta de dinți sau detergenți, doresc să reducă cantitatea unui produs ambalat, ei trebuie să marcheze clar pe ambalaje și etichete, precum și pe site-urile de internet sau în magazine, timp de trei luni, modificarea cantității. Noua regulă va intra în vigoare în august, iar cei care o încalcă riscă o amendă de 3.700 dolari la prima abatere și de 7.400 de dolari, pentru a doua.

“Această măsură are rolul de a preveni o situație în care consumatorii cinstií sunt forțați să suporte creșteri indirecte de preț, deoarece este dificil de observat modificări ale dimensiunilor sau cantității produselor dacă prețurile și ambalajul rămân la fel”, se arată în comunicatul autorităților sud-coreene.

Pe fondul creșterii prețurilor la nivel mondial, practica micșorării produselor s-a răspândit și ea pe toate continentele. În martie, președintele american, Joe Biden, a criticat și el companiile care micșorează produsele. Ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a numit shrinkflația “o înșelătorie” și a ceut supermarketurilor să marcheze pe etichete reducerea volumului unui produs.

Sursă: FT

Foto: Cristian Storto | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday