Confruntat cu o posibilă înfrângere a partidului său la alegerile europarlamentare din iunie, în fața partidului de extremă dreapta Adunarea Națională (RN – Rassemblement National), președintele fracez a declanșat un atac dur la adresa partidelor naționaliste, într-un interviu pentru The Economist.

“Le spun tuturor europenilor: Treziți-vă! Treziți-vă! Sunt brexiteri (nr – adepți ai ieșirii din UE) mascați. Toți naționaliștii europeni sunt brexiteri mascați. Toți spun aceleași minciuni. Nu vă lăsați înșelați! Dacă încredințați cheile unor oameni care gândesc ca ei, Europa nu va fi niciodată o mare putere. Într-un fel, este ca și cum am lăsa o bancă pe mâna tâlharilor. Dacă aceștia vor ajunge la masa de decizie, vor lua Europa ostatică”, a spus Macron.

Președintele francez a insistat apoi pe efectele ieșirii din UE asupra Marii Britanii, arătând că Brexitul nu a făcut decât să sărăcească această țară, dar nu a reușit să rezolve problemele de imigrație, din cauza cărora au votat cei mai mulți britanici pentru părăsirea blocului european.

Premierul britanic Rishi Sunak, aflat el însuși în campanie electorală pentru alegerile locale s-a simțit dator să reacționeze. El a transmis, printr-un purtător de cuvânt că Marea Britanie este acum al patrulea cel mai mare exportator la nivel global, depășind Franța. Totuși, partidul lui Sunak, care a promovat și realizat ieșirea din UE, se apropie de o înfrângere usturătoare și va pierde probabil mai mult de jumătate din locurile în consiliile locale din Anglia.

Sursa: The Economist

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday