Autocarul a fost blocat sute de manifestanți, la scurt timp după ce a preluat imigranții, în jurul orei 8 dimineața. Mulțimea a scandat că “refugiații sunt bine veniți aici” sau “opriți deportările“.

Poliția a reușit după șapte ore să îi îndepărteze de la fața locului și a transmis că “Un total de 45 de persoane au fost arestate pentru diverse infracțiuni, inclusiv pentru agresiune asupra poliției“. O serie de ofițeri au fost agresați în timpul protestului, dar niciunul nu a fost grav rănit. Ministrul de interne, James Cleverly, i-a condamnat pe protestatari și a spus că “nu ne vor descuraja să facem ceea ce este corect pentru publicul britanic“.

Solicitanții de azil care erau cazați la Best Western au fost înștiințați în urmă cu o săptămână că vor fi transportați joi dimineață pe barja Bibby Stockholm, acostată la Portland (Dorset). Printre persoanele care urmau să fie preluate se numără și adolescenți care frecventează colegiile din zonă, relatează presa britanică.

Abordarea migrației ilegale este una dintre prioritățile primului ministru britanic Rishi Sunak și, pentru a reduce costurile mari de cazare în timp ce cererile de azil sunt procesate, guvernul a decis mutarea persoanelor pe barje sau în foste locații militare. Criticii consideră însă că barja Bibby Stockholm, care poate găzdui până la 500 de oameni, are condiții de trai comparabile cu cele din închisori. Presa relatează că scenele de azi sunt un preambul al provocărilor cu care se poate confrunta guvernul dacă va începe deportările în Rwanda.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday