Update: Kremlinul califică acuzațiile drept nefondate. ”Ca întotdeauna, astfel de anunțuri sunt absolut nefondate și nu sunt susținute de nimic. Rusia a fost și rămâne angajată la obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional în acest domeniu”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Departamentul american de Stat a învinuit Armata Rusă de folosirea gazelor lacrimogene și a cloropicrínei, o substanță cu efect sufocant, interzisă în război printr-o convenție adoptată în 1993 și a cărei implementare este urmărită de o organizație special creată în acest sens, mai exact Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice cu sediul la Haga. Atât SUA, cât și Rusia, au semnat convenția, care impune obligația de distrugere a stocurilor de substanțe chimice interzise.

Reuters amintește că astfel de arme chimice au fost utilizate de militarii germani împotriva trupelor aliate, în Primul Război Mondial

Departamentul american a arătat că “folosirea unor astfel de substanțe chimice nu este ceva izolat și, probabil, este determinată de dorința rușilor de a-i alunga pe ucraineni din pozițiile fortificate și de a obține câștiguri tactice pe câmpul de luptă”. Utilizarea lor, mai spune instituția, “provine din același manual ca și operațiunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi și Serghei Skripal cu agentul neurotoxic Noviciok”. Federația Rusă a negat în orice fel implicarea în otrăvirea celor doi, și nu a emis vreun punct de vedere față de acuzațiile aduse acum de SUA și Ucraina.

În plus, Armata Ucraineană a învinuit Rusia că a folosit și grenade încărcate cu gaze CS (2-clorbenzilidenemalonitril), care provoacă iritații la nivelul ochilor, arsuri ale pielii și dificultăți de respirație. Kievul a susținut că cel puțin 500 de militari ucraineni au fost tratați pentru expunere la substanțe toxice, iar unul chiar a murit prin sufocare. Dacă civilii pot fugi pentru a scăpa de expunerea la gazele lacrimogene (cunoscute și ca agenți antirevoltă), soldații blocați în tranșee, fără măști de gaze, fie se sufocă, fie riscă să intră în bătaia focului, dacă încearcă să fugă, explică Reuters.

Departamentul american a decis sancționarea a trei entități rusești de stat implicate în programele de arme chimice și biologice ale Kremlinului, inclusiv o unitate militară specializată. De asemenea, sunt vizate și patru companii care au sprijinit cele trei entități. 

Sursă: Reuters

Foto: Kirill Makarov/Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday