ISW arată, în analiza sa zilnică, că rușii au oprit ieri atacurile dinspre Avdiikka (la NV de Donețk) și par a concentra trupe mai la nord, pentru înconjurarea sau cucerirea orașului Ceasiv Yar (la vest de Bakhmut).

În același timp, experții militari consultați de Financial Times, explică de ce micuțul orășel aflat între Bakhmut și Kostiantinivka este un punct strategic, de care poate depinde întreaga ocupație a Donbasului. “Așezat pe vârful unui deal, orașul oferă Ucrainei una dintre ultimele bariere naturale care protejează liniile importante de aprovizionare și, la 30 de kilometri spre nord, capitala regională Kramatorsk. Apărarea Ceasiv Yar depinde, în mare parte, de un canal lat de 30 de metri care trece de-a lungul marginii de est a orașului, un obstacol important împotriva blindatelor rusești. Marți, trupele ruse au ajuns foarte aproape de acest canal”. Pe de altă parte, Ceasiv Yar este înconjurat de păduri care îi vor proteja pe atacatori de dronele ucrainene, principala armă a apărărtorilor în condițiile crizei de obuze de artilerie și de rachete din ultima perioadă.

Ocuparea sau ocolirea lui Ceasiv Yar ar permite artileriei, dronelor și bombelor glisante ale Rusiei să amenințe orașul Kostiantinivka, mult mai vulnerabil, dar mai important este faptul că Armata Rusă ar tăia astfel în întregime liniile de aprovizionare care leagă nordul de sudul încă neocupat al regiunii Donbas.

Potrivit estimărilor ucrainene, până la 25.000 de soldați ruși au fost dislocați în apropierea orașului în ultimele săptămâni, comandanții ruși primind ordin să ocupe Ceasiv Yar până pe 9 mai, ziua națională a Rusiei.

Armata rusă a avut nevoie de aproape un an pentru a avansa șase kilometri, de la Bakhmut până în perfieria Ceasiv Yar, dar recent progresele au fost mult mai rapide. Oprirea înaintării la Avdiivka, arată ISW, este cel mai probabil o pauză operațională, după care rușii vor încerca să înainteze spre nord, tot pentru a încercui Ceasiv Yar.

Surse: ISW, FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday