Jareh Sebastian Dalke, 32 de ani, din Colorado Springs, a fost arestat în vara anului 2022. El lucra la NSA, agenția SUA care se ocupă cu spionajul cibernetic, ca proiectant de securitate pentru sisteme informatice. La vremea respectivă, a folosit un cont de e-mail criptat pentru a transmite extrase din trei documente clasificate unei persoane despre care credea că este un agent rus. Dalke voia bani, iar acest prim contact ar fi trebui să demonstreze faptul că “are acces și disponibilitatea de a divulga”. IT-istul nu știa că, în realitate, coresponda cu FBI.

Potrivit rechizitoriului, el a solicitat 85.000 de dolari în schimbul tuturor informațiilor pe care le deținea la data de 26 august 2022 și a promis că va transmite și alte informații în viitor. În mesajul transmis, el își exprima simpatia pentru Rusia și își oferea disponibilitatea de a căuta în mod activ orice documente pe care rușii ar fi dorit să le aibă. A primit 16 mii de dolari în avans, iar la întânirea cu agentul FBI (care pretindea că este agent rus) el a spus că are datorii de peste 25 de mii de dolari.

Odată arestat, Dalke și-a recunoscut faptele, iar un tribunal federal l-a condamnat la 262 de luni (aproape 22 de ani) de închisoare pentru tentativă de spionaj, o pedeapsă oarecum redusă, având în vedere faptul că a fost cooperant. Pentru faptele sale el risca închisoarea pe viață.

“Această sentință ar trebui să servească drept un avertisment dur pentru toți cei cărora li se încredințează protejarea informațiilor privind apărarea națională – trădarea acestei încrederi are consecințe”, a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Sursa: DoJ

Foto: G0d4ather | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday