Curtea Supremă a SUA a respins, luni, apelul lui Elon Musk referitor la un acord cu Comisia americană pentru Valori Mobiliare și Burse de Valori (SEC), care i-a impus să solicite aprobare de la un avocat al Tesla înainte de a face comentarii publice despre subiectele legate de companie. 

Inițial, interdicția se referea doar la postări “importante” pentru acționarii Tesla, însă, ulterior, s-a ajuns la o listă amplă, detaliată, de subiecte interzise, printre care orice informații despre situația financiară a companiei, potențiale fuziuni și achiziții și detalii despre producție.

Refuzul judecătorilor de a audia cazul înseamnă că unul dintre cei mai bogați oameni din lume trebuie să ceară aprobare prealabilă inclusiv pentru postările sale legate de Tesla de pe X/Twitter, platforma de socializare pe care a cumpărat-o acum doi ani.

Cazul a început în 2018, când Elon Musk, directorul Tesla, a șocat Wall Street cu un tweet în care declara: “Iau în considerare să scot Tesla de pe piață la 420 de dolari. Finanțare asigurată”. Tranzacția nu s-a concretizat, iar SEC l-a acuzat pe Musk de fraudă.

La început, Musk a ripostat împotriva cazului dar, în cele din urmă, a cedat în fața agenției și a acceptat o înțelegere prin care a renunțat la președinția Tesla pentru trei ani. Atât Musk, cât și Tesla, au plătit amenzi în valoare de 20 de milioane de dolari fiecare.

În decembrie, Musk a solicitat instanței supreme din SUA să revizuiască o hotărâre a unei instanțe inferioare care a respins afirmațiile sale potrivit cărora dispoziția SEC a încălcat Primul Amendament al Constituției. Miliardarul a îndemnat instanța să se ocupe de ceea ce el a descris ca fiind “o chestiune de o importanță excepțională.”

Totuși, SEC a subliniat în documentele depuse în instanță că Musk a fost de acord în mod voluntar “să obțină aprobarea avocaților Tesla înainte de a posta pe Twitter despre anumite subiecte legate de Tesla”, ca parte a înțelegerii. Prin urmare, el a “renunțat” la pretenția că condițiile impuse de SEC sunt neconstituționale.

Agenția investighează, de asemenea, dacă achizițiile de acțiuni Twitter de către Musk au încălcat legislația americană privind valorile mobiliare.

Sursă: Financial Times

Foto: Frédéric Legrand | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday