În timpul unei conferințe de presă, susținute alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Kiev, președintele ucrainean a declarat că, deși SUA au început să livreze armament, procesul este unul lent și este nevoie de o accelerare a livrărilor pentru că Ucraina are nevoie de “sprijin în timp util pentru armată. Astăzi, nu văd încă nimic pozitiv în acest sens. Există livrări, ele au început ușor, acest proces trebuie accelerat”.

Șeful Armatei Ucrainene a anunțat, duminică, retragerea trupelor pe noi aliniamente, la NV de Avdiivka, în estul Ucrainei, unde Armata Rusă este în ofensivă și înaintează. În legătură cu retragerea, Zelenski a subliniat, luni, că rușii încearcă să profite de faptul că Ucraina încă așteaptă livrările de arme și muniții. 

Săptămâna trecută, SUA au aprobat cel mai nou pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Pachetul a fost blocat, timp de șase luni, de Congresul SUA.

La rândul său, Stoltenberg, care a purtat discuții cu Zelenski în timpul celei de-a treia vizite a sa, de  la începutul războiului, le-a spus ucrainenilor că membrii NATO nu au reușit să își respecte promisiunile de ajutor militar în ultimele luni, dar că fluxul de arme și muniții va crește. El a dat exemplul Germaniei, care a trimis Ucrainei încă un sistem de apărare antiaeriană Patriot, și al Olandei, care și-a sporit și ea ajutorul acordat Kievului.

Sursă: Reuters

Foto: X/@ZelenskyyUa

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday