Președintele portughez Rebelo de Sousa a declarat în această săptămână că Portugalia “își asumă întreaga responsabilitate” pentru greșelile din trecut, mai exact sclavia și masacrele coloniale. El a sugerat plata unor despăgubiri, prin diferite metode, cum ar fi anularea datoriilor fostelor colonii sau introducerea unor credite, pachete financiare sau programe speciale de cooperare. “Trebuie să plătim costurile. Există acțiuni care nu au fost pedepsite și cei responsabili nu au fost arestați” a declarat acesta pentru presa de stat.

Inițiativa sa a fost dur criticată, fiind numită chiar o “trădare a țării” de către partidele politice. Guvernul a respins ideea, spunând că nu are “niciun proces sau program de acțiuni specifice” pentru așa ceva, și că dorește, în schimb, “aprofundarea relațiilor reciproce, respectarea adevărului istoric și o cooperare din ce în ce mai intensă și mai strânsă, bazată pe reconcilierea popoarelor frățești”. Refuzând acordarea de despăgubiri financiare, guvernul cataloghează în schimb relațiile cu fostele colonii ca fiind “cu adevărat excelente” și spune că că există o bună cooperare în domenii precum educația, limba, cultura și economia.

Portugalia are o istorie lungă a comerțului cu sclavi, fiind țară europeană cu cea mai lungă implicare. Între secolele al XV-lea și al XIX-lea, aproape șase milioane de africani au fost luați cu forța și transportați în Portugalia, de unde au fost vânduți ca sclavi, în principal în Brazilia. Aceștia au fost forțați să muncească pe plantațiile din America de Nord și de Sud, mai ales în Brazilia, în timp ce Portugalia a obținut profiturile.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday