15 mari companii sunt expres nominalizate. Printre acestea se numără Lidl, Delhaize (Mega Image), Procter & Gambler, Coca-Cola, Heineken, L’Oréal, Bosch, Samsung și Amazon. Ele sunt criticate pentru căfinanțează dezinformarea pro-rusă în Balcani, mai exact în Bulgaria și Serbiaprin intermediul publicității cumpărate de la organizațiile mass-media filoruse. 

Grupul de eurodeputați le cere acestora să își revizuiască riguros politicile de publicitate pentru a se asigura că cheltuielile lor nu finanțează, chiar și neintenționat, sursele dezinformării dăunătoare, deoarece multe organizații media care promovează dezinformarea pro-Kremlin se folosesc adesea de publicitate cumpărată de companii de renume pentru a-și consolida credibilitatea, iar multe dintre aceste companii nu sunt conștiente că susțin astfel canalele de propagandă pro-ruse“.

Scrisoarea oficialilor cere, de asemenea, mai multă transparență pe piața publicității și verificarea regulată a reclamelor postate pe internet. Reputația și influența acestor branduri conferă involuntar legitimitate informațiilor postate pe internet, exacerbând proliferarea și impactul dezinformării. Cerem companiilor în cauză să fie de partea adevărului și a integrității, prin realocarea atentă a bugetelor de publicitate, departe de platformele care compromit aceste valori fundamentale.

Balkan Free Media Initiative, ONG-ul cu sediul la Bruxelles care se află în spatele acestei inițiative, a raportat că, în 2023, mărcile globale au cheltuit, prin intermediul Google și a altor companii tehnologice care se finanțează prin ad-uri pe internet, sute de milioane de euro în Serbia și Bulgaria pe canale care au răspândit narativele Rusiei referitoare la invazia acesteia din Ucraina. Spre exemplu, două dintre cele mai populare posturi de televiziune din Serbia au susținut constant că Rusia însăși ar fi fostagresată de mult timp și, în final, forțată să desfășoare o operațiune militară specială în Ucraina, pentru a se apăra”.

Atunci când cumpără publicitate pe internet, companiile beneficiare nu o direcționează neapărat către anumite site-uri sau canale media, ci plătesc către Google sau către agențiile de publicitate un anumit număr de afișări pentru un public țintă.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday