Wall Street Journal relatează, citând persoane familiarizate cu subiectul, că un grup restrâns de foști oficiali ai Administrației Trump și alți susținători ai acestuia a elaborat un plan de zece pagini în care prezintă o viziune în privința rolului Rezervei Federale (Fed, banca centrală americană), pentru cazul în care Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale din toamnă.

În document, grupul susține că președintele ar trebui să fie consultat cu privire la deciziile Fed privind dobânzile, că reglementările băncii centrale trebuie supuse unei revizuiri din partea Casei Albe și că Departamentului Trezoreriei trebuie folosit ca instrument de control asupra Fed. Alte puncte susțin că președintele ar trebui să aibă autoritatea de a-l demite pe președintele Fed, Jerome Powell, înainte ca mandatul acestuia să ia sfârșit în 2026.

Inclusiv Trump a recunoscut public, în mod repetat, pe vremea când era președinte, că nu îl va numi din nou pe Powell. De altfel, arată documentul, fostul președinte a purtat discuții informale cu consilierii despre posibili candidați pentru a conduce Fed și a întrebat asociații dacă ar fi interesați de acest rol. Apropiații lui Trump spun că acesta nu s-a hotărât cum va colabora cu banca centrală, în cazul în care va reveni la Casa Albă.

Deși destul de improbabilă, perspectiva ca Trump să aibă o influență extinsă asupra deciziilor de politică ale Fed, care are un impact enorm pentru evoluția celei mai mari economii din lume și a piețelor globale de active, a provocat reacții puternice, inclusiv de la unii consilieri ai săi care au o viziune mai tradițională asupra rolului Rezervei Federale. Aceștia se tem că încălcarea normelor nescrise privind menținerea factorului politic la distanță de deciziile Fed s-ar putea întoarce împotriva lor, în special dacă interferența politică îi determină pe investitori să concluzioneze că banca este dispusă să tolereze o inflație mai mare. Acest lucru ar putea crește ratele dobânzilor pe termen lung.

“Dacă independența Fed este erodată, ar fi absolut dezastruos […]  Dacă ne referim la riscul pentru piețe și pentru dolar, orice schimbare de politică care ar afecta independența Fed într-un mod considerabil ar fi întâmpinată negativ de piață și ar fi o sursă de mare presiune și volatilitate”, a declarat Nathan Sheets, economistul-șef al Citigroup și fost subsecretar pentru afaceri internaționale al Trezoreriei SUA, citat de Reuters.

Printre aspectele care susțin statutul dolarului american ca monedă de rezervă mondială se numără capacitatea Fed de a stabili politica monetară în mod independent, fără influență politică. Acest statut, la rândul său, este cheia care acordă guvernului american o capacitate aproape necontrolată de a se împrumuta pe piețele globale de obligațiuni cu dobânzi relativ scăzute, în ciuda unei datorii de 26 de mii de miliarde de dolari, denumită “privilegiul exorbitant”.

WSJ a menționat că nu a putut stabili dacă fostul președinte are cunoștință sau a fost de acord cu raportul, însă unele persoane familiarizate cu subiectul consideră că documentul a primit aprobarea sa. Consilierii lui Trump au reacționat, însă: Haideți să fim foarte preciși aici: dacă un mesaj nu vine direct de la președintele Trump sau de la un membru autorizat al echipei sale de campanie, niciun aspect al viitoarelor anunțuri prezidențiale privind personalul sau politica nu ar trebui să fie considerat oficial”, arată un comunicat.

Articolul integral pe WSJ

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday