Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a emis o actualizare cu privire la un focar de gripă aviară în curs de apariție la bovine. Administrația a efectuat teste de laborator de înaltă sensibilitate și a descoperit particule de H5M1, probabil ucise în timpul procesului de pasteurizare a laptelui.

Conform unui comunicat al FDA, “până în prezent, studiile privind laptele de consum nu au arătat niciun rezultat care să ne schimbe evaluarea conform căreia aprovizionarea cu lapte din comerț este sigură”. Totuși, agenția indică faptul că este nevoie de teste suplimentare pentru a determina dacă particulele au capacitatea de infectare. 

La începutul săptămânii, FDA a transmis că, dacă laptele este încălzit la o anumită temperatură, poate fi consumat, întrucât virusurile și bacteriile sunt distruse și nu mai există niciun pericol. De asemenea, a subliniat că furnizorii lanțurilor de magazine respectă normele în vigoare, iar laptele de la vacile bolnave este distrus.

Samuel Alcaine, profesor asociat de știința alimentelor, spune că nu este îngrijorat de lapte în sine, dar că rezultatele arată că răspândirea virusului în fabricile de lactate este de o amploare mai mare decât cea cunoscută anterior: “Avem puțin peste 30 de turme sau ferme de vaci de lapte în care s-a descoperit virusul gripei aviare. În toată țara, sunt aproape 30 de mii de ferme. Numărul mic face să pară că virusul este mult mai răspândit”. Aceeași evaluare a avut-o și dr. Eric Topol, fondatorul Institutului de Cercetare Translațională Scripps.

Departamentul Agriculturii a confirmat, luna trecută, că a detectat gripa aviară la vacile de lapte din Texas și Kansas, fiind prima dată când H5N1, care afectează păsările, a apărut la bovine. Autoritățile au spus că vacile bolnave au început să mănânce mai puțin, iar laptele lor s-a îngroșat și s-a decolorat. Cercetătorii încă studiază cum s-a transmis virusul de la păsări la vaci și cum se transmite acesta între animale. 

Până acum, o singură femeie, angajată la o fermă din Texas, a fost confirmată cu gripă aviară. Pacienta a suferit de conjunctivită. Agenția urmărește orice rezultate pozitive, prin teste de inoculare a ouălor, pe care le descrie ca fiind standardul de aur pentru determinarea particulelor de virus care pot duce la infectare. 

Sursă: Reuters

*foto cu caracter ilustrativ, sursa: Sakkawokkie | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday