ISW confirmă un avans tactic al forțelor ruse pe la vest de Avdiivka (NV de orașul Donețk) precum și în jurul orașului Ceasiv Yar (la vest de Bakhmut) în ceea ce pare a fi o intensificare a ofensivei, menite să profite de fereastra de timp de până la sosirea munițiilor și armamentului trimis de SUA, UK și de aliații europeni ai Ucrainei.

Totuși, Institutul insistă că, deși “forțele ruse vor continua probabil să obțină câștiguri tactice la nord-vest de Avdiivka, este puțin probabil ca acestea să se dezvolte într-o penetrare semnificativă din punct de vedere operațional, cu atât mai puțin să provoace prăbușirea apărării ucrainene la vest de Avdiivka”.

Presa ucraineană, care citează surse militare, arată că aceste operațiuni ofensive încă NU reprezintă preconizata ofensivă majoră a Rusiei, care ar avea drept scop ocuparea integrală a regiunii Donbas, iar ISW arată că ele “exploatează oportunitățile tactice” cauzate de criza de muniții a Armatei Ucrainene.

În același timp, operațiunea ofensivă spre Ceasiv Yar “oferă forțelor ruse o perspectivă imediată pentru progrese semnificative din punct de vedere operațional”, deoarece capturarea orașului ar permite probabil forțelor ruse să lanseze operațiuni ofensive ulterioare împotriva orașelor care formează “centura defensivă ucraineană din regiunea Donețk”. ISW mai arată că amenințarea de a ocupa Ceasiv Yar este credibilă, deși s-ar putea ca acest lucru să mai dureze.

Sullivan Cup 2022 public demonstration

Potrivit Associated Press, care citează doi oficiali americani, ucrainenii au ales să retragă de pe linia frontului tancurile americane Abrams, “din cauza riscului ridicat de detectare de către dronele rusești”. Ucrainenii au pierdut deja cinci din cele 31 de tancuri americane, în condițiile în care rușii au triplat numărul dronelor de cercetare de pe linia frontului, reușind și o îmbunătățire tehnologică ce le face mai greu de bruiat.

Surse: ISW, PravdaUA, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday