Cei nouă judecători au dezbătut între ei și cu avocații apărării și acuzării, argumentele pro și contra imunității totale sau parțiale a președintelui Statelor Unite față de un eventual proces penal.

Experții în drept au remarcat că deja Curtea Supremă, formată din nouă judecători, dintre care șase sunt conservatori iar trei au fost numiți chiar de Trump, “i-a făcut jocul” fostului președinte american acceptând această audiere, ceea ce a amânat cu luni bune procesele federale în care acesta ar putea primi condamnări serioase privind tentativa de răsturnare a rezultatului alegerilor din 2020, ca urmare a răscoalei de la Capitoliu din 6 ianuarie, precum și în alte cazuri federale (care nu sunt de competența unor instanțe statale), așa cum ar fi cel referitor la păstrarea și tentativa de a ascunde documente clasificate. Curții Supreme a SUA i-a luat câteva luni doar să decidă dacă va audia cazul, iar luarea unei decizii într-un caz atât de important mai poate dura încă luni bune.

O parte a judecătorilor par sceptici față de o soluție de imunitate totală a președintelui, dar par a nu fi de acord nici cu cererea consilierului special Jack Smith, potrivit căruia președintele poate fi judecat penal în orice situație.

O soluție de compromis ar putea implica alte luni de amânări, înainte ca Trump să ajungă efectiv într-un proces federal. Smith a cerut Curții Supreme să împiedice strategia avocaților lui Donald Trump de a amâna un proces până după alegerile din noiembrie.

Judecătorul Samuel Alito (numit în 2006 de George W. Bush) pare a-i da dreptate lui Trump. El a spus că “președinții trebuie să poată lua decizii dificile pe baza informațiilor disponibile la momentul respectiv”. Dacă ar ști că urmează să fie judecați pentru deciziile lor, acest lucru i-ar putea împiedica să-și ducă la îndeplinire sarcinile prezidențiale. Avocatul acuzării i-a replicat că președinții au în jurul lor consilieri juridici care îi învață cum să respecte legea, iar obligația președintelui SUA este să ia decizii legale, constituționale, nu să încalce legile în vigoare. Totuși, alți doi judecători au fost de acord că acest caz ar putea influența modul în care va funcționa în viitor instituția Președintelui SUA.

În același timp, cei trei judecători care au fost numiți pe funcție de democrați inclusiv judecătoarea Sonia Sotomayor, par să se alinieze poziției acuzării: “O societate democrată stabilă are nevoie de buna-credință a funcționarilor săi publici”, a spus Sotomayor.

CNN observă că cei nouă judecători vor fi probabil înclinați să caute “o cale de mijloc”, nedorind să-i acorde lui Trump o imunitate absolută, dar nici să-i permită consilierului special Jack Smith să pornească toate procesele în care acesta a fost pus sub acuzare.

Avocatul lui Trump a recunoscut că o parte a acțiunilor clientului său, făcute după alegerile din 2020, au fost acte private și probabil că nu au dreptul la imunitate.

Surse alternative: BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday