Analiză CNN. O potențială interzicere a TikTok în SUA, deja votată de Congres, ar afecta ambițiile tehnologice ale Chinei și ar adânci “separarea digitală” între vest și restul lumii. Guvernul chinez nu va permite preluarea algoritmilor aplicației, iar fără aceștia TikTok nu are o mare valoare.

Congresul american a aprobat o lege care impune companiei ByteDance, ce deține TikTok, fie să vândă aplicația, renunțând astfel la proprietatea asupra acesteia în SUA, fie să iasă de pe piața americană, întrucât ar urma să nu mai poată fi descărcată din magazinele virtuale. Legea mai trebuie promulgată și de președintele Biden, care a anunțat că va face astăzi acest lucru, moment de la care curge și termenul de un an pe care îl are compania chineză să găsească o soluție. Aceasta a declarat, însă, că va contesta legislația la Curtea Supremă, deoarece ar încălca Primul Amendament al constituției americane, referitor la dreptul la liberă exprimare.

Pentru ByteDance, SUA este cea mai mare piață, cu peste 170 de milioane de utilizatori, dar adevărata problemă o reprezintă algoritmii din spatele TikTok. Alex Capri, cercetător la Fundația Hinrich și lector la Școala de afaceri a Universității Naționale din Singapore a explicat că guvernul Chinei nu va fi niciodată de acord cu preluarea acestor algoritmi de către altcineva, mai ales că asta ar fi o invitație și pentru alte țări occidentale să urmeze exemplul SUA.

CNN consideră însă că mai există posibilitatea ca aplicația TikTok care funcționează în SUA să fie vândută fără algoritmul care stă la baza popularității sale, dar asta ar duce la o scădere a interesului pentru eventualii cumpărători. Mișcarea împotriva TikTok în SUA este un alt pas spre o economie a platformelor divizată, nu doar între aplicațiile chinezești și cele occidentale, ci și, în sens mai larg, spre separarea întregului mediu tehnologic mondial”, a declarat Capri. 

Astfel, China continuă că blocheze majoritatea aplicațiilor americane de socializare, precum Instagram, Twitter, WhatsApp sau Facebook, deoarece acestea nu respectă regulile guvernului chinez privind colectarea de date și tipul de conținut pe care îl distribuie. Totuși, un partner al Albright Stonebridge Group, o companie care oferă soluții pentru clienții care se confruntă cu oportunități și provocări globale, a declarat că nu se așteaptă ca Beijingul să reacționeze ”puternic” la interzicerea TikTok în SUA.

Sursă: CNN 

Folosim cookies