Un raport întocmit de OMS arată că alcoolul este substanţa cea mai consumată în rândul tinerilor. 57% dintre tinerii de 15 ani au încercat cel puțin o dată băuturi alcoolice şi 37% le-au consumat în ultima lună, iar unul din zece tineri recunoaşte că s-a îmbătat cel puţin de două ori în viaţă. Procentul urcă de la 5% la 13 ani la 15% la 15 ani, ceea ce indică o creștere a consumului de alcool în rândul tinerilor..

Numărul fetelor care au consumat cel puțin o dată alcool este mai mare decât cel al băieților. Astfel, 59% dintre adolescente au consumat alcool, comparativ cu 56% dintre băieți. Situația se repetă și în privința celor care au consumat alcool în ultimele 30 de zile, 

În ceea ce privește fumatul, țigările electronice au devenit mai populare decât țigările cu tutun, astfel că 32% dintre adolescenții de 15 ani intervievați au spus că au folosit țigări electronice la un moment dat, iar 20% dintre aceștia în ultima lună. 

Totuși, consumul de canabis înregistrează o ușoară scădere în ultimii ani, mai reiese din raport. În 2022, procentul adolescenților de 15 ani care au consumat canabis a fost de 12%, în scădere de la 14% înregistrat în 2018.

Cercetătorii OMS spun că adolescenții văd aceste substanțe în jocuri video, programe de divertisment și alte postări de pe internet, ceea ce îi influențează negativ. Mă joc foarte mult jocuri video. “Dacă personajul tău [din jocurile video] ține în mâini o băutură alcoolică sau o țigară, acest lucru poate avea un impact asupra ta și face ca acest lucru să pară normal“, este declarația făcută de unul dintre adolescenții intervievați de OMS.

Sursa: OMS

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday