Valoare de piață a Meta a scăzut cu 200 de miliarde de dolari, după ce CEO-ul Mark Zuckerberg a spus că va transforma grupul de rețele de socializare în “principala companie de inteligență artificială din lume”. Declarația lui Zuckerberg a stârnit temerile investitorilor că sumele alocate de companie în dezvoltarea inteligenței artificiale vor diminua profitul. 

Comunicatul privind rezultatele Meta a arătat că veniturile companiei, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, au crescut cu 27%, la 36,5 miliarde de dolari, în primele trei luni ale anului 2024, cu puțin peste așteptările analiștilor de 36,2 miliarde de dolari. Totuși, compania a majorat și valoarea maximă a estimărilor cheltuielilor de capital pentru întregul an, de la 37 miliarde de dolari la 40 miliarde de dolari. Majorarea a fost necesară, conform CEO-ului, pentru a “continua să accelerăm investițiile în infrastructură pentru a susține foaia de parcurs a inteligenței artificiale”. Spre comparație, anul trecut, cheltuielile de capital s-au ridicat la 28,1 miliarde de dolari.

Compania a adăugat că se așteaptă ca cheltuielile de capital să continue să crească anul viitor și, de asemenea, a majorat intervalul inferior al previziunilor sale privind cheltuielile pe întregul an 2024, de la 94 miliarde de dolari la 96 miliarde de dolari. A prognozat venituri pentru trimestrul curent în intervalul 36,5 – 39 de miliarde de dolari, față de estimările de 38,3 de miliarde de dolari.

CEO-ul Meta, Mark Zuckerberg a transmis că accentul pus pe inteligența artificială va “crește semnificativ pachetul de investiții înainte de a obține venituri mari din unele dintre aceste produse noi”. Totuși, investitorii consideră că vor trece ani până când compania să își poată recupera investiția. Aceste temeri au dus la o răsturnare bruscă pentru acțiunile Meta, care au crescut cu peste 40% în acest an (un record), după ce a fost anunțată performanță din trimestrul al patrulea.

Ca parte a eforturilor sale de a dezvolta și integra instrumente de inteligență artificială în produsele sale, Meta s-a concentrat pe introducerea de chatboți în aplicațiile de social media. Luna aceasta a lansat o nouă versiune a modelului de inteligență artificială care stă la baza chatbot-ului, Llama 3, despre care a spus că are capacități mult îmbunătățite, inclusiv aceea de a raționa. De asemenea, Meta a dezvăluit o nouă generație a cipurilor sale personalizate pentru AI.

Zuckerberg a mai spus că Meta va continua să investească pe termen lung în dezvoltarea metaversului, concentrându-se pe “wearable AI”, care sunt ochelari inteligenți cu un asistent AI încorporat. Reality Labs, divizia de realitate virtuală și augmentată a Meta, a înregistrat pierderi de 3,85 miliarde de dolari în primul trimestru, aproximativ la fel ca în anul precedent. Compania a spus că se așteaptă în continuare ca pierderile operaționale să “crească semnificativ” de la an la an.

Anul trecut, Zuckerberg a efectuat o serie de concedieri și a redus costurile în ceea ce a numit “anul eficientizării”. Totuși, compania se află din ce în ce mai mult sub presiune pentru a ține pasul în cursa AI cu grupurile din Silicon Valley, precum OpenAI, Microsoft și Google de la Alphabet. Acest lucru l-a forțat pe Zuckerberg să stimuleze investițiile în tehnologia și infrastructura necesare pentru a-și susține planurile. Microsoft și Alphabet sunt așteptate să ofere azi actualizări privind propriile eforturi în domeniul IA în rapoartele de venituri.

Surse alternative: Financial Times, Reuters

Foto: Salarko | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday